De door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah en hun bondgenoten lijken de grote winnaar van Libanese parlementsverkiezingen. Uit voorlopige resultaten blijkt dat zij een meerderheid halen in het Libanese parlement.

In Libanon’s eerste parlementsverkiezingen in negen jaar tijd lijken de sjiitische Hezbollah en hun bondgenoten de afgetekende winnaars. Dat blijkt althans uit onofficiële voorlopige resultaten. Als het resultaat wordt bevestigd zouden Hezbollah en door hun gesteunde individuen en groeperingen een meerderheid in het Libanese parlement verkrijgen.

Hezbollah grote winnaar

De door het Westen gesteunde premier Saad al-Hariri en zijn Beweging van de Toekomst zouden het beste resultaat neerzetten onder de soennitische partijen. Hij verloor wel heel wat stemmen. Aangezien de Libanese premier een soennitische moslim moet zijn, zal hij waarschijnlijk als eerste aan zet zijn om de volgende regering te vormen. Die volgende regering zal waarschijnlijk, net als de voorgaande regering, alle belangrijke partijen omvatten. De formatiegesprekken zullen naar verwachting lange tijd duren.

Hezbollah en hun bondgenoten halen ten minste 67 van de 128 zetels. Tot de bondgenoten van Hezbollah behoren de sjiitische Amal-Beweging onder leiding van parlementsvoorzitter Nabih Berri en de christelijke Vrije Patriottische Beweging die werd opgericht door president Michel Aoun. Door Hezbollah gesteunde soennieten deden het goed in Beiroet, Tripoli en Sidon. Normaal gezien zijn die plaatsen bolwerken van Hariri en zijn partij.

Een van de andere winnaars die door Hezbollah werd gesteund is Jamil al-Sayyed, een gepensioneerde sjiitische generaal en voormalig hoofd van de Libanese geheime dienst. Hij zou bovendien een goede vriend zijn van de Syrische president Bashar al-Assad. De christelijke Libanese Strijdkrachten, een anti-Hezbollah partij, lijken ook een grote winnaar te zijn geworden. Zij verdubbelen hun zetels van acht naar vijftien.

Versterking positie Iran in Midden-Oosten

De machtige positie van Hezbollah, een bondgenoot van Iran, weerspiegelt het regionale overgewicht van Iran in het gebied dat zich uitstrekt van Irak en Syrië tot Beiroet. De Verenigde Staten en Israël beschouwen Hezbollah als een terreurgroep.

De rechtse Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett (Het Joodse Huis) tweette vanmorgen: “Hezbollah = Libanon. De staat Israël zal geen onderscheid maken tussen de soevereine staat Libanon en Hezbollah en zal Libanon verantwoordelijk achten voor alle acties die op zijn grondgebied worden genomen.”

Internationale donoren willen dat Beiroet serieuze economische hervormingen doorvoert om de staatsschuld terug te dringen, alvorens zij de miljarden vrijmaken die op een conferentie in Parijs in april zijn toegezegd aan Libanon.