Het lijkt erop dat een grote meerderheid van de Ieren voor de versoepeling van de abortuswet heeft gestemd. Dat blijkt uit de eerste exitpolls die gisterenavond verschenen na het sluiten van de stembureau’s. Het definitieve resultaat wordt vanmiddag bekend gemaakt.

Volgens exitpoll van de Irish Times/Ipsos MRBI zou maar liefst 68 procent van kiezers voor de versoepeling hebben gestemd, tegenover 32 nee-stemmers. Volgens een exitpoll van RTE/Behaviour & Attitudes lagen de percentages dan weer respectievelijk op 69 en 31 procent. In de loop van de dag zouden de definitieve resultaten bekend gemaakt worden.

(Lees verder onder de tweet/afbeelding.)

Vooral steden en jongeren pro

“Het ziet er naar uit dat we morgen geschiedenis zullen schrijven”, tweette premier Leo Varadkar, die zelf tot het ja-kamp behoorde. Voor- en tegenstanders van het referendum vond men in deze kwestie over de partijgrenzen heen.

Een meerderheid van de bevolking in steden zoals Dublin en Cork stemde voor de versoepeling. Op het platteland was er dan weer enorme tegenstand. Een overweldigende meerderheid van de Ieren onder de 65 zou voorstander zijn. Van de Ieren onder de 24 was dat zelf negen op tien.

Het katholieke Ierland werd lange tijd als een van de meest conservatieve landen van Europa beschouwd. Echtscheiding werd er bijvoorbeeld pas in 1995 gelegaliseerd. Drie jaar geleden stemden de Ieren in een referendum ook vóór het homohuwelijk.

(Lees verder onder de tweet/afbeelding.)

Belgische wetgeving

Aan kiezers werd gevraagd of zij een amendement uit 1983 uit de grondwet wilden schrappen. Dat amendement bepaalt dat het leven van een moeder en haar ongeboren kind evenveel waard is. Bijgevolg was abortus verboden in alle omstandigheden, tenzij het leven van de moeder in gevaar is.

In België is abortus toegelaten indien de zwangerschap niet langer duurt dan twaalf weken. Ook moet er sprake zijn van een ‘noodsituatie’ en moet een vrouw zes dagen wachten na de consultatie van de arts. Het begrip ‘noodsituatie’ kan relatief vrij worden ingevuld door de vrouw. Men kan ook ná drie maanden tot abortus overgaan, dit kan als de gezondheid van de vrouw in gevaar is of als het kind een ernstige afwijking heeft.

ADVERTENTIE