Burgerjournalist Tommy Robinson opgepakt tijdens reportage

0
5999

Tommy Robinson, de voormalige kopman van de islamkritische actiegroep English Defence League (EDL) en huidig reporter bij de Canadese rechtse mediagroep The Rebel Media – is opgepakt door de Britse politie. Dit terwijl hij een live-reportage aan het maken was over de rechtszaak rond de Pakistaanse bendes die honderden Britse meisjes drogeerden, misbruikten en prostitueerden.

De rechtse en Britse journalist Tommy Robinson is deze voormiddag opgepakt door de politie toen hij buiten de rechtbank, alwaar het proces over de Pakistaande ‘grooming-bendes’ doorging, een videoreportage maakte. Volgens de politie verstoorde Robinson echter de openbare rust.

Robinson: “Dit is belachelijk”

Op beeldmateriaal is te zien hoe de Britse politie de burgerjournalist begeleidt naar een combi terwijl een agent vertelt dat Robinson is “gearresteerd op verdenking van verstoring van de openbare rust”. Even nadat Robinson vroeg om een advocaat is een agent te horen die Robinson vraagt om “de live-feed af te sluiten”.

De ex-EDL-kopman liet op zijn beurt horen dat “dit belachelijk [is]. Jongens, voelen jullie jezelf goed over wat jullie nu aan het doen zijn? Ik heb geen woord gezegd. Integendeel, iemand viel mij aan buiten de rechtbank. Anderen beledigden mijzelf en bedreigden mijn moeder en hier word ik gearresteerd omdat ik niets zei.”

(Lees verder onder de tweet.)

Geen proefstuk voor VK

Het VK is niet aan haar proefstuk toe wat betreft het (tijdelijk) opsluiten van rechtse journalisten, opiniemakers en actievoerders. In maart werd de Canadese ‘Alt Right-prinses’ Lauren Southern nog aangehouden aan Britse grens wegens “het verspreiden van racistisch materiaal”.

Hiervoor werd ook ook Martin Sellner, de Oostenrijkse voorzitter van de rechtsnationalistische groupering Génération Identitaire, verhinderd om het VK te betreden. Hij was samen met zijn vriendin, de sci-fi-schrijfster Brittany Pettibone, uitgenodigd om te spreken bij ‘Speakers’ Corner’, een plek in Londen waar sinds de 19de eeuw publieke debatten en spreekbeurten worden georganiseerd.

(Lees verder onder de tweet.)

Enkele weken geleden werd journalist-activist Robinson ook permanent geblokkeerd van Twitter. Aanleiding hiervoor zou een tweet geweest zijn waarin Robinson Koranverzen vermeldde die oproepen tot geweld. De gecensureerde activist sprak over “blasfemiewetten via de achterdeur”. Op Facebook werd dan weer de pagina van de rechtsnationalistische groep ‘Britain First’ permanent verwijderd.