De voormalige ‘mandatenkoning’ en in ongenade gevallen Open Vld’er uit Gent, Geert Versnick, blijkt dan toch niet te hebben afgedaan. Vorig jaar kondigde hij zijn afscheid met de politiek aan, maar vandaag blijkt dat Versnick voor zes jaar is genoemd tot bestuurder van de beursgenoteerde gasnetbeheerder Fluxys. Dat bedrijf is voor 90 percent in handen van de intergemeentelijke holding Publigas. Het is duidelijk dat de Open Vld achter de benoeming zit, zo weet De Tijd. Versnick volgt immers Nele Roobrouck op, de energiespecialist van Open Vld.

Na meer dan 30 jaar politiek kondigde Open Vld-politicus Geert Versnick zijn afscheid van de politiek aan in een interview vorig jaar. De aankondiging kwam er kort nadat heel wat controverse werd opgeworpen rond Versnicks mandaten en vergoedingen, niet in het minst omtrent zijn bestuurszetel bij de ter ziele gegane Optima-bank. Hij stopte als gemeenteraadslid in Gent, maar bleef wel nog ondervoorzitter van de stroomnetbeheerder Elia en voorzitter van Publi-T, de controleholding boven Elia.

De Gentse Open Vld’er zei destijds geen extra mandaten in de nutssector meer op te nemen, tenzij hij ervoor gevraagd werd. Dit blijkt dan toch gebeurd te zijn. Zijn benoeming bij Fluxys draagt “een duidelijk Open Vld-etiket”, zo schrijft De Tijd. Versnick zal op 3 oktober – luttele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen – het mandaat als niet-onafhankelijke bestuurder overnemen van Nele Roobrouck, de energiespecialiste van de Vlaamse liberalen. Op Twitter haalde Gentse PVDA-politicus Tom De Meester Versnick genadeloos door de mangel: “Graaipoliticus Geert Versnick vervelt schaamteloos tot bestuurder van Fluxys”.

De Versnick-saga

Twee weken geleden werd duidelijk dat Versnick wordt onderzocht door het gerecht. De liberaal boekte immers bepaalde onkosten die hij maakte op reisjes als fiscale aftrekpost voor zijn bedrijfje Clancy Corporation. “Een vergissing”, zo klonk het in eerste instantie nog bij Versnick. Uiteindelijk bleek dat meerdere onkosten als aftrekpost waren gebruikt. Het gaat wellicht om verscheidene duizenden euro’s.

De lijst van incidenten waardoor Versnick in opspraak kwam is intussen bijzonder lang. Dit gebeurde voor de eerste keer bij het omvallen van Optima. De liberale politicus had namelijk de provincie Oost-Vlaanderen – terwijl hij de functie van gedeputeerde had – aangeraden om beleggingen te doen bij de bank van Jeroen Piqueur. Versnick zelf was tegelijkertijd bestuurder bij Optima waarvoor hij tussen 2013 en 2015 zo’n 130.000 euro ontving via zijn BVBA.

(Lees verder onder de video.)

Wij kregen Lander Cobbaert te pakken, de woordvoerder van Open VLD. Die escapades van Geert Versnick in Thailand, allemaal lasterlijke geruchten. Toch?

Publiée par De Ideale Wereld sur vendredi 8 septembre 2017

Over Bangkok-reis: Om te wennen aan het klimaat.

Later kwam aan het licht dat hij een etentje – gesponsord door bouwpromotoren – organiseerde. Op zich niets bijzonder, zij het niet dat de Open Vld-politicus binnen de deputatie over bouwvergunningen en verkavelingen beslist. Begin april van dit jaar kwam de liberale politicus opnieuw in opspraak. Zo bleek hij meer te verdienen dan de bedragen die eerder waren meegedeeld: bijna 90.000 euro netto per jaar. Pijnlijk, want vorig jaar stelde hij dat “een beetje voetballer [daar] niet voor uit zijn zetel [komt]”.

(Lees verder onder de tweet.)

Enkele maanden later kwam de provinciebestuurder alweer in opspraak. Ditmaal omwille van dure vliegtickets en hotelrekeningen in Bangkok die hij als onkosten indiende bij de provincie Oost-Vlaanderen. Deze tussenstops maakten echter geen deel uit van zijn economische reizen naar Vietnam en China. Een degelijke uitleg voor deze uitgaven kon de liberaal niet geven. Verder als “om de auto-industrie te promoten”“om te kijken of een handelsmissie mogelijk is” of “om te wennen aan het klimaat” kwam de liberaal niet.