Met het doel om te trouwen, kwam een (allochtoon) koppel deze voormiddag naar het Mechelse stadhuis. De Mechelse schepen van Burgerzaken, Marc Hendrickx (N-VA), wou het koppel verwelkomen met een handdruk. De vrouw echter, weigerde Hendrickx om religieuze redenen een hand te geven. Het gevolg: de N-VA-schepen weigerde de ceremonie aan te vatten.

Na de joodse Aron Berger in Antwerpen, breekt het weigeren van een hand te geven een Mechels moslimkoppel zuur op. Zo weigerde N-VA-schepen Marc Hendrickx een huwelijk te voltrekken omdat een vrouw hem geen hand wou geven. “Ik heb zonet geweigerd een huwelijk te voltrekken”, schrijft hij op Facebook. “De dame weigerde pertinent me de hand te schudden toen ik het koppel begroette, ze verwees hiervoor naar haar godsdienst en gewoonten. Ik heb gezegd dat godsdienstige redenen op een stadhuis niet kunnen ingeroepen worden en dat het deel van onze cultuur en gewoonten is om elkaar respectvol de hand te schudden, zeker bij een huwelijk. Hier geef ik niet op toe. Nooit!, schrijft Hendrickx.

Ik heb zonet geweigerd een huwelijk te voltrekken. De dame weigerde pertinent me de hand te schudden toen ik het koppel…

Publiée par Marc Hendrickx sur lundi 7 mai 2018

Overleg

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) schaart zich achter de aanpak van zijn schepen. “Wanneer mensen bij het huwelijk geen hand willen geven aan een schepen omdat hij man of vrouw is dan botst dat met dit fundamentele principe dat de vrijheid van ons allen garandeert”, schrijft de Mechelse burgervader op Facebook.

Somers pleit evenwel nog voor dialoog. “We moeten in een open dialoog luisteren naar elkaar en uitleggen waarom we die handdruk belangrijk vinden en wat de opvatting is die daaronder schuilgaat. Ik zal de komende dagen zo een gesprek voeren met het bewuste koppel, in de hoop die mensen te overtuigen of tenminste tot meer begrip te komen voor elkaar”, geeft hij mee.

Mechelen is een stad die trots is op haar diversiteit en uitdrukkelijk kiest voor een positief samenlevingsmodel met…

Publiée par Bart Somers sur lundi 7 mai 2018

We moeten in een open dialoog luisteren naar elkaar.

Lukt deze dialoog niet, dan zit er voor het koppel niets anders op dan elders te trouwen. Dit belooft echter niet eenvoudig te worden. Zo zijn beiden volgens Het Nieuwsblad Mechelaars en moet het huwelijk volgens de wet in de woonplaats van één van de twee partners doorgaan. Wil het koppel dus alsnog trouwen, dan zal de vrouw schepen Hendrickx een hand moeten geven.