De Fiere Vlaamse Meme, Vlaamse Onafhankelijke Memes, Pedagogisch Verantwoorde Vlaamse Memes, Plezant Rechtse AktieOnafhankelijk Verbond Der Vlaemsche Meme… Het zijn stuk voor stuk razend populaire Facebookpagina’s met tienduizenden ‘vind-ik-leuks’ die deel uitmaken van de Vlaamse ‘meme’-internetcultuur. Mogelijks komt er een einde aan deze en verschillende andere pagina’s in de Europese Unie. Zo prepareert de Europese Commissie volgens de NOS nieuwe EU-wetgeving die de auteursrechten op de plaatjes moet beschermen. 

Hoewel memes – al dan niet om politieke redenen – waanzinnig populair zijn, dreigen ze mogelijks te verdwijnen als gevolg van nieuwe EU-wetgeving. Zo wil de Europese Commissie dat wanneer er op de plaatjes auteursrechten rusten, websites die rechten afkopen. Doen de platformen dat niet, dan moeten ze filters installeren die het onmogelijk maken dat gebruikers beschermd materiaal plaatsten. Post je bijvoorbeeld een meme, dan zou er volgens de NOS een bericht in beeld moeten komen met daarop: “Deze foto komt uit een door auteursrechten beschermde film. We kunnen ‘m helaas niet voor je plaatsen”.

Zij waarborgen uw veiligheid

Publiée par De Fiere Vlaamse Meme sur samedi 5 mai 2018

“Censuurfilter”

Niet alleen bij gebruikers van sociale media, maar ook bij bedrijven is men niet tevreden met het nieuwe initiatief van de Europese Commissie. “Wij hebben 150.000 websites hier draaien en wij kunnen niet de inhoud van al die websites in de gaten houden”, stelt Henri de Jong van Mijndomein.nl. tegenover de NOS. Vinden er met andere woorden inbreuken op de auteurswetgeving plaats, dan vrezen de kleinere internetbedrijven dat ook zij zullen moeten betalen.

Dat laatste is de Jong evenwel niet van plan. Zo stelt de ondernemer dat hij enkel ruimte op het internet voorziet en dat de personen die deze ruimte aanschaffen, zélf de verantwoordelijkheid voor de inhoud dragen. Betaalt ‘Mijndomein’ evenwel niet, dan zou het verplicht kunnen worden om de auteursrechten te beschermen door middel van een filter. Dit gaat volgens de Jong evenwel te ver. “Het zou een censuurfilter zijn. En hoe moet dat worden afgesteld? Wat mag je wel tonen?”, vraagt hij zich af tegenover de NOS.