De uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump veroorzaken heel wat furore in Frankrijk. Tijdens zijn speech bij de Amerikaanse wapenlobby (NRA) zei hij dat de terroristische aanslag in de concertzaal Bataclan helemaal anders had kunnen lopen als de bezoekers wapens mochten dragen. Dat schrijft Reuters.

Trump beweert dat een soepelere wapenwet de 130 doden en talloze gewonden van de aanslagen in Parijs in 2015 had kunnen voorkomen. “Als één werknemer of eigenaar van één van die horecazaken een wapen had gedragen, of iemand uit deze zaal daar was geweest met zijn wapen, en dat op de tegenstand had gericht, dan waren de terroristen gevlucht of waren ze doodgeschoten, en zou het een heel ander verhaal geweest zijn.” Trump kreeg voor zijn uitspraken een groot applaus op de NRA-bijeenkomst.

(Lees verder onder de video)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De Franse regering reageert: “Frankrijk drukt haar sterke afkeer voor de uitspraken van president Trump over de aanslag in Parijs op 13 november 2015 uit en eist dat de nagedachtenis van de slachtoffers gerespecteerd wordt.” Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken mag elk land zelf beslissen over zijn wapenwetgeving en is Frankrijk trots op haar strenge wapenwet. De hevige kritiek op Trump staat recht tegenover de pogingen van de Franse president Emmanuel Macron om de banden met de VS te versterken. Macron ging vorige maand nog naar Washington. Trump verwees in zijn speech naar Macron als een “geweldige kerel”.

Bernard Cazeneuve, voormalig Frans minister van Binnenlandse Zaken, reageerde ook op de uitspraken van Trump: “Verontwaardiging en walging na de uitspraken van Trump over de aanvallen van 13 november. Solidariteit met de slachtoffers en de geschokte Fransen.” De voormalige Franse president François Hollande tweette: “De schandelijke opmerkingen van Trump en zijn obscene grimassen laten duidelijk zien wat hij van Frankrijk en zijn waarden denkt.”

ADVERTENTIE