Asielzoekers van wie de asielaanvraag is afgewezen, maar weigeren om het grondgebied te verlaten kunnen in de toekomst worden opgesloten tot hun repatriatie, ook als ze een gezin met kinderen hebben. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft hiervoor een aantal aparte gezinswoonsten voorzien. Dit ondanks veel kritiek van tientallen linkse vluchtelingenorganisaties en vzw’s. Volgens de N-VA’er is de maatregel echter noodzakelijk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Francken wil uitgeprocedeerde gezinnen, die hardnekkig weigeren om het land te verlaten, opsluiten in speciale gezinswoningen tot men de illegalen in kwestie kan uitzetten. Hiervoor zijn vijf bijzondere woningen voorzien in Steenokkerzeel.

Turtelhuisjes

Voor 2008 had België gesloten centra voor illegale gezinnen, tot een aantal negatieve uitspraken van het Europees Hof van de Rechten van de Mens dit verhinderde. De toenmalige minister van Migratie, Annemie Turtelboom (Open Vld), liet toen oude rijkswachtershuisjes ombouwen tot terugkeerwoonsten – toen beter gekend als ‘turtelhuisjes’. Maar de illegale gezinnen konden gewoon komen en gaan, waardoor nagenoeg 40 procent van de gehuisveste gezinnen verdween tussen 2014 en 2017.

Om dit euvel op te lossen werd een minder vrijblijvende oplossing opgenomen in het regeerakkoord van premier Charles Michel (MR). Hardleerse ouders – die hun negatieve procedure niet aanvaarden – zouden in een huisje kunnen vastgehouden worden.

(Lees verder onder de tweet.)

Voor het project, dat in juli van start gaat, zijn er vijf gesloten woningen gebouwd op het domein van het gesloten centrum ‘127 bis’ in Steenokkerzeel. Drie woningen staan in voor gezinnen van maximaal zes gezinsleden en twee woningen zijn ingericht voor tot en met acht gezinsleden. Opvallend, Francken wil de woonsten tevens gebruiken voor gezinnen die al aan de grens werden tegengehouden en een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De woningen zullen evenwel niet gedeeld worden met andere gezinnen en zijn strikt afgescheiden van het bestaande gesloten centrum. Binnenkijken is onmogelijk gezien de omheining. Maar liefst 19 personeelsleden zullen het domein met de woonsten onderhouden, waaronder één leerkracht. Op het sportveld bij de huisjes zullen zelfs kinderactiviteiten georganiseerd worden. Hele kostprijs van het hele gegeven is 1,9 miljoen euro, zo weet Het Laatste Nieuws.

Links protest tegen Francken

Al sinds het Paasakkoord gaf de regering het groen licht voor deze maatregel, maar men hield dit stil gezien de grootschalige linkse kritiek. Maar liefst honderd linkse organisaties zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Platform Kinderen op de Vlucht protesteerden. Volgens critici is detentie, zelfs van korte duur, een te ingrijpende en traumatiserende gebeurtenis voor kinderen. Een gelijkaardig geluid was/is ook te horen bij de commissaris voor de Mensenrechten van de Raad voor Europa.

Ook bij de linkse partijen is men niet opgezet met het plan. Groen-woordvoerder Jonas Dutordoir vraagt zich vandaag op Twitter “af […] voor wat CD&V eigenlijk nog staat in deze regering? Francken dicteert de wet. CD&V volgt”.

(Lees verder onder de tweet.)

Francken is echter niet van plan om te buigen, maar benadrukt dat de huisopsluiting “enkel en alleen zal gebeuren voor mensen die volledig uitgeprocedeerd zijn en als écht alle andere middelen zijn uitgeput”. Daarenboven zou het project ook al geconcipieerd zijn onder oud-premiers Yves Leterme (CD&V), Eric Van Rompuy (CD&V) en Elio Di Rupo (PS).