Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vraagt bij monde van Brussels minister voor Bijstand aan personen Pascal Smet (sp.a) om federaal geld voor de opvang van de vele illegale migranten die in Brussel vertoeven. “Nul euro kunnen ze krijgen”, schiet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) echter op Radio 1 terug.  Illegalen die de asielprocedure niet willen volgen, hebben immers geen recht op opvang, zo luidt het argument. Dit ligt tevens niet binnen de wettelijke mogelijkheden, benadrukt Francken. De verantwoordelijkheid hier rond ligt bij de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFi), maar “hij doet al zes maanden niets”, klinkt het verder.

In Brussel hangen heel wat transitmigranten of andere illegalen rond. Vooral het Maximiliaanpark en het Noordstation worden met de problematiek geconfronteerd. Maar ondanks enkele politionele steekacties in het verleden, blijft de illegale aanwezigheid van transitmigranten en de overlast die ermee gepaard gaat, aanhouden. “Er ligt heel veel afval, mensen doen hun behoefte en je ruikt de urine en de rest”, getuigde een buschauffeur gisteren tegenover de VRT-redactie. Volgens Francken moet echter vooral de Brusselse politie optreden tegen de illegalen om dit “hygiëneprobleem aan het Noordstation” op te lossen “en dat is de verantwoordelijkheid van Clerfayt”. De N-VA-staatssecretaris ziet in de weigering een politieke poging om de allochtone electorale achterban van Clerfayt te paaien.

“Openbare orde verantwoordelijkheid van de burgemeesters”

“Het is aan de burgemeesters om de openbare orde te handhaven op hun grondgebied. De situatie aan het Noordstation is een probleem van hoogste belang en ik zou zoiets nooit tolereren in mijn gemeente”, vertelt Francken verder op Radio 1, die ook titelvoerend burgemeester is in Lubbeek. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) – die verantwoordelijk is voor de achterkant van het Noordstation, terwijl Clerfayt de voorkant op zich hoort te nemen – krijgt nog milde lof van Francken. “Close probeert nog iets te doen, maar Clerfayt doet niks. […] Hij wil een soort vrijhaven voor illegalen maken. Hij wil misschien scoren bij zijn linkse vreemdelingenachterban voor de gemeenteraadsverkiezingen.”

Francken wijst er echter op dat er al zes maanden geen politie-acties worden georganiseerd omdat de lokale Brusselse politiek dwarsligt. “[…] Als men in Schaarbeek aan de politiechef zegt dat hij niet moet optreden, dan […] doen [ze dat] als soort van sabotage en verkiezingsstunt op kap van de burgers en pendelaars die elke dag in het station komen”, zo luidt het verder. “Maar de dag dat ze weer willen meewerken, zullen mijn diensten klaarstaan.”

Francken refereert aan de ‘sanctuary cities’ in de VS, waar bepaalde steden met links bestuur de federale regels rond migratie en illegaliteit aan hun laars lappen en een actief gedoogbeleid organiseren, dit in weerwil van Amerikaans president Donald Trump (Rep.). De Brusselse sp.a schuift de zwarte piet echter door aan Francken, en vindt dat de staatssecretaris “de migranten […] aan hun lot overlaat”, terwijl “de Brusselse regering met Pascal Smet wel zijn verantwoordelijkheid om mensen niet op straat te laten creperen”.