Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) had het opnieuw moeilijk in het Europees parlement. Naar aanleiding van het bezoek van de Belgische premier Charles Michel (MR) in het Europees Parlement, intervenieerde euroscepticus Nigel Farage (UKIP) immers bikkelhard: “Niemand durft ooit de waarheid te zeggen over België. België is geen natie”, aldus Farage, die zichtbaar het bloed onder de nagels van Verhofstadt haalde. “Het is een kunstmatige creatie”.

Vandaag bezocht premier Charles Michel het Europees Parlement alwaar hij een toespraak hield. Michel pleitte er voor een sterke EU die flinker inzet op veiligheid, migratie en fiscaliteit. De EU staat, nu de Brexit bijna is afgerond, voor een “scharniermoment”. En dat scharniermoment moet volgens Michel leiden tot meer EU-samenwerking: “[…] Onderlinge competitie in Europa is soms een rem op onze groei”. Maar de oproep werd niet door iedereen in dank afgenomen. De rechtse UKIP-politicus Nigel Farage nam de EU genadeloos door de mangel en gebruikte daarbij de ‘niet-natie’ België als metafoor.

“Als je op de loonlijst staat, is het eenvoudig om te zeggen dat het werkt”

Farage vond namelijk de pro-Europese retoriek te eenvoudig. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, klonk het bij de Britse euroscepticus en voormalige voorzitter van UKIP. “Als je op de loonlijst staat, is het eenvoudig om te zeggen dat het werkt, is het niet?”, zo fulmineerde de euroscepticus. “Maar in de werkelijkheid is er geen Europese ‘demos’, er is geen Europese identiteit… Maar misschien is er één uitzondering. En dat is België. Want niemand durft ooit de waarheid vertellen over België. België is geen natie. Het is een kunstmatige uitvinding”.

Een kwinkslag van Farage tussen de harde woorden werd echter onthaald door een brede glimlach van de premier: “Ik weet dat de Britten verantwoordelijk zijn [voor de creatie van België]. Misschien kun je ons ook hiervoor de schuld geven”. Michel beet evenwel terug en niet zonder enige ironie. “Ja, natuurlijk moet ik Nigel Farage bedanken om zijn advies voor de toekomst van België”, aldus Michel. […] Hij zette orde op zaken voor de toekomst van het VK met de Brexit en we zien waar het VK nu eindigt”.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Rebelse Farage

Wie echter niet kon lachen met de woorden van Farage was Verhofstadt, die boos zaken riep tussen de speech van Farage en met de vinger wees. Farage ging echter onverbiddelijk door. “De waarheid is dat België uit twee delen bestaat, dat [Vlamingen en Walen] verschillende talen spreken. Ze vinden elkaar niet leuk, er is geen nationale TV-zender, er is geen nationale krant. België is geen natie”, besloot Farage. “En dat is misschien de reden waarom jullie een hoger Europees niveau willen. Als België dat wil, mij evengoed, maar ik kan jullie verzekeren – en jullie kunnen schreeuwen zoveel jullie willen, kijk maar naar de verkiezingen, jullie verliezen stemmen, […], jullie hebben geen lessen getrokken – dat de dagen van dit project geteld zijn. We willen in natiestaten leven, niet in valse, kunstmatige creaties”.

Begin 2010 won Farage faam en beruchtheid door de toenmalige EU-president en Belgisch oud-premier Herman Van Rompuy (CD&V) te vergelijken met een dweil. “Je hebt het charisma van een natte dweil en het voorkomen van een lage bankklerk”, aldus Farage toen tegenover Van Rompuy. “De vraag die ik wil stellen, wie ben jij? Ik heb nog nooit van jou gehoord, niemand in Europa heeft ooit van jou gehoord. Wat ik wil vragen: wie heeft voor jou gestemd?” Ook toen noemde Farage België een ‘non-natie’.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE