Volgende week zal de Israëlische Knesset stemmen over het al dan niet erkennen van de Armeense genocide. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet opgezet met het hele gebeuren, maar de Israëlische parlementsleden riepen de regering op zich niet te laten intimideren door Ankara. De relaties tussen Israël en Turkije zijn op dit moment al niet opperbest.

In Israël buigt de Knesset, het Israëlische parlement, zich over de mogelijkheid de Armeense genocide te erkennen. De Turkse regering liet alvast weten “not amused” te zijn. “Het feit dat Israël de gebeurtenissen van 1915 op hetzelfde niveau plaatst als de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog, zal ertoe leiden dat het zichzelf pijn doet”, liet Hami Aksoy, de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag optekenen.

(Lees verder onder de tweet.)

Holocaust of genocide?

Eerder deze week stemde de Knesset voor het toevoegen van een motie aan de agenda om te discussiëren over de erkenning van Armeense genocide, daarbij werden tijdens de Eerste Wereldoorlog naar schatting anderhalf miljoen Armeniërs omgebracht in het toenmalige Osmaanse Rijk. Naar verwachting zal de Knesset komende dinsdag stemmen over de erkenning. Ook dienden Itzik Schmuli van de centrumlinkse Zionistische Unie en Amir Ohana van het centrumrechtse Likoed in wetsvoorstel daaromtrent in.

In tegenstelling tot wat de reactie van Aksoy liet uitschijnen werd er geen vergelijking gemaakt met de ‘Holocaust’. De term werd in de toespraken of voorgestelde wetgeving niet gebruikt, in plaats daarvan wordt het woord ‘genocide’ gebruikt. Ohana beschuldigde het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken ervan “op cynische en transparante wijze het woord Holocaust te gebruiken om te proberen de ernst en uniciteit van de Holocaust van het Joodse volk te bagatelliseren”.

“Ik en mijn vriend Schmuli hebben het gebruik van die term opzettelijk vermeden”, aldus Ohana. “De Armeense Genocide, de term die we kozen te gebruiken, is een ramp op zich. Het is duidelijk dat de erkenning van de geschiedenis ongemakkelijk is voor Turkije, maar het feit dat het verleden het niet aanstaat, betekent niet dat het kan worden gewist of verdraaid.”

Over partijgrenzen heen

Ook Schmuli haalde fors uit naar het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Anderhalf miljoen Armeniërs zijn door de Turken afgeslacht in dodenmarsen, in concentratiekampen en vergast. En als we de geschiedenis ontkennen, kan het zich keer op keer herhalen. Vooral het Joodse volk kan dit niet toelaten”, zei Schmuli. “Ik hoop dat Netanyahu en zijn regering niet de bedoeling hebben te plooien voor Erdogan, die onschuldige burgers bombardeert en ondertussen moraal durft te prediken.”

Tamar Zandberg van het linkse Meretz riep de parlementsleden op “het juiste ding” te doen, over de partijgrenzen heen. “Erkenning van de genocide is een morele en fundamentele zaak en kan niet afhankelijk zijn van de politiek. Er zijn dingen die de politiek overstijgen, en dit is er één van”, aldus Zandberg.

(Lees verder onder de tweet/foto.)

Gespannen relaties Turkije en Israël

Net nu de Knesset mogelijk de Armeense genocide zal erkennen zijn de relaties tussen Israël en Turkije gespannen. Onlangs riep Turkije zijn ambassadeur in Israël terug, in een reactie op de Palestijnse doden tijdens de rellen aan de grens met Gaza. Vervolgens riep Tel Aviv de Israëlische ambassadeur terug uit Ankara.

De Israëlische parlementsleden vinden echter dat de erkenning niet mag afhangen van de betrekkingen tussen Turkije en Israël. Zo worden er al jaren moties ingediend om de genocide te erkennen. Ohana vindt dat Ankara “een einde moet maken aan de hysterie” en dat het haar verantwoordelijkheid moet opnemen. Hij wees daarbij op het feit dat al 29 landen Israël zijn voorgegaan in de erkenning.