Turks president Recep Tayyip Erdoğan organiseerde gisteren in de Bosnische hoofdstad Sarajevo een campagnerally waarbij hij duizenden (voornamelijk) Europese Turken toesprak. De reden? Erdogan rekent sterk op de stemmen van de Turkse diaspora om de parlements- en presidentsverkiezingen volgende maand te winnen.

Sinds het tumultueuze verloop van het Turkse referendum afgelopen jaar, worden campagnevoerende Turkse regeringsleden in diverse EU-lidstaten niet meer met open armen ontvangen. In Bosnië ligt dat anders. Zo verklaarde de Bosnische regering – nog voor Erdogan aankwam in Sarajevo – dat Turkije de snelweg tussen Sarajevo en Belgrado gaat betalen.

“Ottomaanse oorvijg”

Ondanks de goede verstandhouding met Bosnië lijkt het feit dat de West-Europese landen geen Turkse campagne op hun grondgebied willen, Erdogan hoog te zitten. “In een tijd dat gerenommeerde Europese landen – die beweren de bakermat van de beschaving te zijn – falen, toont Bosnië en Herzegovina ons vandaag wat een echte democratie is”, citeert VRT NWS de Turkse president.

Volgens de NOS kwamen er gisteren zo’n 20.000 Turken uit West-Europese landen naar Erdogan luisteren. De Turkse president riep hen op om voor hem te stemmen bij de parlements- en presidentsverkiezingen volgende maand. “Als Europese Turken hebben jullie ons altijd een brede steun gegeven. Nu hebben we opnieuw jullie steun nodig”. Tevens vroeg hij in Sarajevo (tot 1878 een Ottomaanse stad) aan zijn aanhangers of ze de “de terreurorganisaties en hun handlangers een Ottomaanse oorvijg” wouden geven.

Volgens de Turkse president moeten de Turken hun “kracht aan de hele wereld” laten zien bij de komende verkiezingen. Daarnaast wil Erdogan dat de Europese Turken actief deelnemen aan de politiek in het land waar ze verblijven. “Ik vraag jullie een actieve rol te spelen in de politieke partijen in de landen waar jullie wonen. Jullie moeten deel uitmaken van hun parlementen, niet degenen die hun land verraden”, stelde hij tegenover zijn aanhangers.

ADVERTENTIE