In Irak vinden vandaag verkiezingen plaats voor een nieuw parlement. Het zijn de eerste verkiezingen in het land sinds terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak werd verslagen. Dat schrijft Reuters.

Verschillende internationale waarnemers noemen de verkiezingen van cruciaal belang. Maar slechts weinig Irakezen hebben nog vertrouwen in hun politici. Het land zit al sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 in een politieke en economische impasse. De drie hoofdkandidaten voor het premierschap zijn de huidige premier Haidar al-Abadi, die al 4 jaar aan de macht is, zijn voorganger Nuri al-Maliki en de sjiitische militiecommandant Hadi al-Amiri.

Abadi zou volgens analisten op kop staan maar is nog lang niet zeker van de overwinning. tijdens zijn ambtstermijn reikte hij de hand naar de soennitische meerderheid, maar trapte hij ook op de tenen van de Koerden door hun onafhankelijkheidsdrang de kop in te drukken. Verder kan Abadi ook de nederlaag van IS op zijn palmares schrijven. De Irakese economie laat het echter nog steeds afweten. Naast een zwakke economie en een politieke impasse heeft het land ook te kampen met corruptie. Volgens kiezers worden er overal in Irak stemmen verkocht.

Amiri spendeerde meer dan twee decennia van zijn leven in ballingschap in Iran vanwaar hij tegen het regime van Hoessein streed. Amiri is ook de leider van de Badr-organisatie die de ruggengraat vormde in de strijd tegen IS. Hij wordt sterk gesteund door Iran, een overwinning voor hem zou ook een aanwinst voor Teheran zijn.

Uitdaging

De nieuwe regering en het nieuwe parlement staan meteen voor een hoop uitdagingen. De oorlog tegen IS kostte Irak zo’n 100 miljard dollar. De terreurgroep is ook nog niet helemaal vernietigd. Her en der lopen nog steeds terroristen vrij rond en steden zoals Mosoel, het voormalige IS-bastion, liggen volledig in puin. Het land kampt ook met sektarisch geweld dat in een burgeroorlog in 2006 losbarstte. Ook zal de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen, zwaar doorwegen. Veel Irakezen vrezen immers dat hun land het toneel zal vormen voor een conflict tussen Washington en Irak.

Er zijn meer dan 7.000 kandidaten voor de 329 plaatsen in het Irakese parlement. Meer dan 24 van de 37 miljoen Irakezen komen in aanmerking om te stemmen. De politieke posten zijn onder de drie grootste etnische groepen verdeeld. De premier is een sjiiet, de voorzitter van het parlement is een soenniet en het ceremoniële presidentschap is voor een Koerd.