In Parijs heeft een man enkele mensen aangevallen met een mes. Daarbij vielen één dode en vier gewonden waarvan twee zwaar- en twee lichtgewond. De dader zou uit Tsjetsjenië komen. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Dat meldt Reuters.

Volgens ooggetuigen zou de dader “Allah akbar” geroepen hebben. Het zou gaan om een 20-jarige Tsjetsjeen. De steekpartij vond plaats in het tweede arrondissement van Parijs, in de buurt van de opera. Een 29-jarige voorbijganger kwam daarbij om het leven en nog eens vier anderen raakten gewond. De Franse procureur François Molins zei in een persconferentie: “In dit stadium, op basis van getuigenissen over een dader die ‘Allah akbar’ riep toen hij voorbijgangers met een mes aanviel, en vanwege zijn werkwijze, hebben we de antiterreurafdeling van het parket van Parijs ingeschakeld.”

Volgens de gespecialiseerde SITE Intelligence Group, die terreurpropaganda bestudeert, eiste terreurgroep IS de aanslag via hun officiële persagentschap, Amaq, later op de avond op. Ze beweren dat het “een soldaat van Islamitische Staat is”. De ouders van de jonge Tsjetsjeen werden opgepakt en worden ondervraagd door de politie.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde via een tweet op de aanval: “Frankrijk betaalt opnieuw de prijs van het bloed, maar zal niet zwichten voor de vijanden van de vrijheid.” Parijs wordt al langer geteisterd door een reeks aanslagen, gepleegd door IS, die al sinds 2015 aan meer dan 240 mensen het leven hebben gekost. Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb bedankte de politieagenten die de dader konden uitschakelen voor hun “koelbloedigheid en snelle reactie”.

Een Vlaamse getuige vertelt aan VRT NWS: “Ondertussen zijn hier zo’n twintig straten afgesloten. Niemand mag er nog in of uit. Mensen zijn ongerust, maar er is geen paniek. We hebben het gevoel dat alles onder controle is.” De aanval heeft momenteel nog niet meteen gevolgen voor België. Er komen voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen, maar de Belgische veiligheidsdiensten volgen de situatie op.