Mogelijk worden drie Amerikaanse gevangenen, die vastgehouden werden in een Noord-Koreaans werkkamp, binnenkort vrijgelaten als teken van ‘goodwill’ naar aanleiding van de geplande top met Noord-Korea.

De overheid van de Verenigde Staten onderzoekt berichten dat drie Amerikanen die in Noord-Korea worden vastgehouden, werden overgebracht van een werkkamp naar een hotel in de buurt van Pyongyang. De Verenigde Staten hebben aangedrongen op hun vrijlating als een teken van ‘goodwill’ naar aanleiding van de geplande top tussen president Donald Trump en Kim Jong-un.

Trump: “Blijf op de hoogte!”

“Zoals iedereen weet, vraagt de vorige regering al lang om de vrijlating van drie gijzelaars uit een Noord-Koreaanse werkkamp, maar dat heeft niets opgeleverd. Blijf op de hoogte!”, schreef Trump daarover op Twitter.

Choi Soung-yong, een Zuid-Koreaanse activist, vertelde aan Reuters dat Kim Hak-song, Tony Kim en Kim Dong-chul begin april op last van de hogere autoriteiten werden verplaatst, dat zou hij vernomen hebben van inwoners van Pyongyang. Volgens Choi verblijven de drie in afzonderlijke kamers in hetzelfde hotel.

“We kunnen het waarheidsgehalte van deze rapporten niet bevestigen”, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het welzijn en de veiligheid van Amerikaanse burgers in het buitenland zijn een van de hoogste prioriteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij werken om Amerikaanse burgers die in Noord-Korea worden vastgehouden zo spoedig mogelijk naar huis te doen komen.”