Jong N-VA heeft een reeks radicale stickers aangeboden via haar Facebookpagina. De stickers zijn uitgesproken rechts- en Vlaamsgezind en doen flink denken aan het aanbod te vinden bij de hippe rechtsnationalisten van Schild & Vrienden. Ook de Vlaams Belang Jongeren hebben al een tijdje een gelijkaardig aanbod in hun e-winkel.

“Bestel vanaf vandaag jouw Jong N-VA-stickers! Een ruime keuze, voor ieder wat wils”. Dat staat sinds enkele uren te lezen op de Facebookpagina van Jong N-VA, de jongerenafdeling van de grootste partij in Vlaanderen. De stickers zijn opvallend radicaal. Een bloemlezing: “Rechtse zak – En ik ben er trots op!”, “Laat links links liggen” en nog: “Hier waakt THEO”. De visuele stijl van de stickers is eerder klassiek en doet zelfs denken aan de gestileerde vormgeving uit de jaren ’90 van het Vlaams Blok. En dat is geen toeval. De afgelopen maanden en jaren schoten ‘meme’-pagina’s die dergelijke boodschappen en half-ironische prenten brengen op Facebook als paddenstoelen uit de grond.

Bestel vanaf vandaag jouw Jong N-VA stickers! Een ruime keuze, voor ieder wat wils! Koop nu 10 stickers voor €1 en 100 stickers voor €5 euro via jong@n-va.be.

Publiée par Jong N-VA sur vendredi 18 mai 2018

Vlaamse ‘meme’-internetcultuur

De Fiere Vlaamse Meme, Vlaamse Onafhankelijke Memes, Pedagogisch Verantwoorde Vlaamse Memes, Plezant Rechtse AktieOnafhankelijk Verbond Der Vlaemsche Meme… Het zijn stuk voor stuk razend populaire Facebookpagina’s met tienduizenden ‘vind-ik-leuks’. Allen bejubelen ze in grappige prentjes en video’s de Vlaamse cultuur en onafhankelijkheidsstrijd, veelal ironisch, soms ook on-ironisch. Het is een bijzondere manier van aan humor en (meta)politiek doen waarop organisaties zoals de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden meesurfen.

En de ook V-partijen – het Vlaams Belang en N-VA – proberen hierop in te spelen. Vlaams Belang Jongeren (VBJ) speelt al sinds minstens 2016 duchtig mee met de rechtse meme-cultuur die is komen over waaien uit de VS rond de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump (Rep.). De ‘meme’-kikker ‘Pepe the Frog’, zeer populair in ‘alt right’ middens, werd al meerdere malen ingezet door VBJ, samen met tal van andere populaire symbolen en internetmemes. Schild & Vrienden komt dan weer voort uit een Facebookgroep die voornamelijk bestond uit mensen die grappige prenten en boodschappen met elkaar deelden. De rode draad is steeds het vieren van de Vlaamse identiteit en de strijd tegen links.

(Lees verder onder de Facebookprent.)

Onze voorraad van 10.000 linkse traantjes is uitverkocht :oWe doen ons best om zo snel mogelijk aan nieuwe exemplaren…

Publiée par Vlaams Belang Jongeren sur mardi 27 février 2018

Stickers zijn terug in

En een van de wapens in deze ‘culture war’ of culturele strijd tegen links zijn stickers. Hoewel politieke stickers verre van een nieuw idee zijn, is een bepaalde stijlbreuk, of eerder een teruggrijpen naar een oudere, romantische, maar ook hardere stijl, te bemerken in Vlaamse middens. De stickers van VBJ figureren bijvoorbeeld een Vlaamse ridder met de boodschap “Ik wil jou voor de Vlaamse strijd”, een sticker van een bierdrinkende Filip Dewinter (Kamerlid voor Vlaams Belang) met erbij: “Op linkse traantjes” of zelfs een sticker met de Goedendag-steekwapens van de middeleeuwse Guldensporenslag met de kwinkslag: “Goedendag, dit is Vlaanderen”.

De stickers van S&V belichten dan weer slogans zoals “Liever dood dan rood” en “Make Vlaanderen great again” – een allusie op de campagneslogan van Trump. En dit soort stickers zijn razend populair. Zo heeft men bij Vlaams Belang volgens Bart Claes, voorzitter van VBJ, tussen oktober 2017 en vandaag “al meer dan 80.000 stickers verkocht”. Jong N-VA liet er dan weer direct 15.000 drukken, zo laat Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman weten in een reactie aan SCEPTR.

(Lees verder onder de Facebookprent.)

Nog tot en met woensdag 11 april zit er bij elke bestelling via onze webshop en extraatje bij. Daarna gaat hij even offline en binnenkort lanceren we onze gloednieuwe website! https://schildenvrienden.com/

Publiée par Schild & Vrienden sur dimanche 8 avril 2018

“Merkten dat er vraag naar was”

“We merkten dat er binnen het studentenpubliek wel vraag naar was”, vertelt Roggeman. “Zo kunnen we op een ludieke manier het Vlaams karakter en onze eigenheid in de markt brengen. Het is misschien wat scherper dan anders, maar er zijn 15 verschillende ontwerpen met wat van alles wat. Vooral onze ‘Hier waakt Theo’ zal het goed doen, denk ik.”

Volgens Roggeman zijn de stickers niet zozeer geïnspireerd door de stickers van andere organisaties zoals S&V, “maar binnen studentensteden slaan zo’n stickers goed aan dat merkten we ook. Het is overigens geen nieuw gebruik, die stickers. In onze overwegend linkse studentensteden vind je op elke straatpaal wel een sticker van COMAC of ALS (extreemlinkse studentenverenigingen, red.). Onze studentenleden uit Gent, Leuven en Antwerpen vroegen dan ook al een poos naar een dergelijk project, en ik ging hier graag op in.”