Moslimradicalisme is bijzonder populair in Belgische gevangenissen en loopt uit de hand. De aanslag in Luik werd gepleegd door een moslimbekeerling die radicaliseerde in de gevangenis, en dat dreigt nog te gebeuren volgens Ilyas Zarhoni van deradicaliseringscentrum Ceapire. “De situatie is explosiever dan ooit”, klinkt het. “Wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”

Na de terroristische aanslag in Luik van dinsdag – gepleegd door een moslimbekeerling die in de gevangenis radicaliseerde en toesloeg op de dag dat hij penitentiair verlof kreeg – laait de discussie rond moslimradicalisme in Belgische gevangenissen weer op. Islamfundamentalisme is namelijk enorm populair in onze gevangenissen en is bovendien aan een forse opmars bezig, zowel bij autochtonen als mensen van vreemde origine.

“Explosiever dan ooit”

Deradicaliseringscentrum Ceapire waarschuwt voor de gevaren van dat fenomeen. “De situatie is explosiever dan ooit”, aldus Ilyas Zarhoni, medeoprichter van Ceapire, aan De Tijd. “Onze gevangenissen zijn als Camp Bucca in Irak, het detentiekamp waar de Amerikanen na de invasie in 2003 leden van de terreurgroep Al Qaeda en het ontbonden Iraakse leger samen met gewone criminelen opsloten. Daar is Islamitische Staat geboren. De vergelijking klinkt misschien overdreven, maar vergis u niet, wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”

Radicale islamisten worden samen opgesloten met minder zware criminelen, en krijgen zo vrij spel om anderen te radicaliseren. “Ex-Syriëstrijders met ervaring in wapens en bommenproductie en gruwel op het slagveld en mensen die verijdelde aanslagen beraamden, delen de cel met criminelen van klein tot groot”, aldus Zarhoni. “Er is amper begeleiding, waardoor de extremistische islam vrij spel heeft om jonge gedetineerden in zijn fuik te strikken.”

Radicaal islamitische stromingen zoals het salafisme zijn enorm populair in gevangenissen, omdat het gedetineerden een gevoel geeft dat niet zij, maar anderen de oorzaak zijn van hun falen. “Al je zonden worden vergeven en je wordt een nieuw mens, terwijl alle schuld gelegd wordt bij de samenleving, de ongelovigen die door hun discriminatie verantwoordelijk zijn voor een mislukt leven. Het fundamentalisme biedt het gemak van de slachtofferrol, waardoor mensen niet kritisch naar hun eigen falen hoeven te kijken.”

Syriëstrijders zijn helden

Het trieste lot dat veel Syriëstrijders nu ondergaan, schrikt nieuwe moslimfundamentalisten niet af, stelt Zarhoni. “Integendeel. Syriëstrijders worden vereerd als helden. Er werd zwaar gevochten in de gevangenis om een cel te mogen delen met Fouad Belkacem, de ideoloog van Sharia4Belgium die een pak Syriëstrijders voortbracht”, klinkt het. “Jihadi’s zijn niet alleen cool, de islam is ook de enige klare en heldere identiteit voor veel jongeren die zich niet helemaal Belg en evenmin helemaal Marokkaan voelen.”

Het probleem van radicaliserende jongeren wordt volgens Zarhoni ook alleen maar erger. In Antwerpen groeit een nieuwe radicaliseringsgolf van een vrij omvangrijke groep jongeren die vaak zelfs maar een jaar of 14 zijn. “Ze vertonen veel gelijkenissen met de vorige generatie”, aldus Zarhoni. “Het zijn vaak jonge schoolverlaters op de dool, van wie een deel ook geregeld in aanraking komt met justitie. Het enige verschil is dat velen nog extremer zijn dan de vorige generatie.”

Zarhoni roept de politiek op om het probleem van radicalisering, zowel in gevangenissen als bij jongeren, eindelijk écht aan te pakken. “De politiek speelt met vuur als ze niet dringend meer geld en mensen inzet”, besluit hij. “Er moet dringend iets gebeuren, want het loopt helemaal mis.”