Eind vorig jaar stelde de N-VA de campagneslogan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor. Deze nationale slogan is voor alle Vlaamse gemeenten dezelfde. Enkel de plaatsnaam past de partij aan. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stelde gisteren op Twitter dat de N-VA-slogan “Veilig thuis in een welvarend Diest” niet zoveel verschilt van de oude Vlaams Belang-slogan “veilig thuis zijn in Diest”.

Politieke partijen wiens slogan sterk trekt op andere partijen, het is geen nieuwigheid. Zo namen de liberalen “gewoon doen”, over van hun Nederlandse zusterpartij VVD. Het verschil tussen de Nederlandse rechtsliberalen en Vlaamse liberalen? Bij de VVD lag de nadruk op ‘gewoon’ en bij de Open Vld op ‘doen’. Kennelijk zoekt ook de N-VA haar inspiratie bij andere partijen. Zo heeft de N-VA-slogan “veilig thuis in een walvarend X” veel weg van de voormalige Vlaams Belang-slogan “veilig thuis zijn in X”.

Dewinter: “N-VA gaat wel heel ver om Vlaams Belang-kiezer te charmeren”

“Die slogan ‘veilig thuis zijn in X’ was een slogan die het Vlaams Belang in 2013 gebruikte”, stelt Dewinter tegenover SCEPTR. “Gisteren, bij het zien van De Wever op het journaal dacht ik: ‘tjein, de N-VA gaat nu toch wel heel ver om de Vlaams Belang-kiezer te charmeren, als ze zelf onze slogan overnemen'”, stelt Dewinter.

Een juridische klacht wegens “plagiaat” gaat het Vlaams Belang-kopstuk evenwel niet indienen. “Op onze slogans rust geen octrooi”, zegt Dewinter aan SCEPTR. “Het zou een uitdaging zijn om het toch te doen, maar ik weet bij voorbaat dat het niet zal lukken. Een juridische procedure is dus niet aan de orde”.