“Democraat hier, fascist daar”: Sp.a-schepen op Grijze Wolven-stoet

0
4886

Engin Özdemir, sp.a-schepen in het Limburgse Heusden-Zolder, ligt onder vuur. Er circuleert namelijk sinds afgelopen dinsdag een video op het internet van een stoet waarin Özdemir voorop loopt. Organisator? Het BTF (Belçika Türk Federasyon: Belgisch-Turkse Federatie) en de ‘Turkse Wolven’. Een duidelijke knipoog naar de extremistische organisatie van de ‘Grijze Wolven’, waarvan ook overal in de stoet symbolen van te zien waren. Op Twitter regent het kritiek. Vooral N-VA’ers zijn verontwaardigd en vragen zelfs om gerechtelijk onderzoek.

Afgelopen zondag werd een pro-Turkse optocht in de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder georganiseerd. “De optocht heeft niets met de Grijze Wolven te maken”, beweert Özdemir tegenover BELGA. “De organisatie die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.” Burgemeester Mario Borremans (ex-N-VA) wist naar eigen zeggen echter niets van de manifestatie.

“Onze partijen kijken minzaam toe terwijl ze stemmen tellen”

Ook de rest van Özdemirs getuigenis valt te betwijfelen. In de video is te zien hoe kinderen in Turkse legeruniformen wandelen achter een banier met het logo van de extremistische groepering ‘Grijze Wolven’. De video is gemerkt door de oude banier van het Ottomaanse rijk, tevens het actuele logo van de MHP (Milliyetçi Hareket Partisi: Partij van de Nationalistische Beweging). Deze Turkse ultranationalistische partij is gelieerd aan de Grijze Wolven en positioneert zich rechts van Turks president Recep Erdogans AKP. Inmiddels is de video offline gehaald. Bij de N-VA regent het kritiek.

“Democraat in Vlaanderen, fascist in Turkije”, zo verwijt staatssecretaris voor Gelijke Kasen Zuhal Demir (N-VA) sp.a-schepen Özdemir. Ook andere partijen krijgen een veeg uit de pan. “En onze partijen kijken minzaam toe terwijl ze stemmen tellen. Haat ondersteunen onder de noemer verdraagzaamheid. Dit gaat ons zuur opbreken. Dit willen we niet”. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dan weer dat het een paramilitaire meeting betreft waar “misbruik werd gemaakt van kinderen”: “Politie en parket moeten dit onderzoeken”.

(Lees verder onder de Facebookfoto.)

Publiée par Belçika Türk Federasyon sur mardi 7 mars 2017

Pro-Turkse beweging in België

Özdemir liet zich in 2016 ook opmerken door Berings gemeenteraadslid Ahmet Koç te verdedigen. Koç werd uit de sp.a gesmeten nadat hij verantwoordelijk werd gehouden voor pro-Erdogan-rellen in Beringen in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije in 2016“Er is niets mis met opkomen voor de vrije meningsuiting, voor democratie en tegen een militaire staatsgreep”, klonk het toen bij Özdemir.

Vorig jaar kwam Bond Moyson, de socialistische ziekenkas, in een gelijkaardig lastig parket toen bleek dat het ziekenfonds adverteerde – in het Turks – op de website van Belemtürk.tv. Dit is een website nauw verbonden aan het BTF. Deze organisatie van Belgische Turken onderhoudt volgens publiek geheim nauwe banden met de MHP. In Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de Föderation der Türkisch-Demokratischen Idealistenvereine en de Turkse Federatie Nederland actief die relaties onderhouden met de MHP. Beide organisaties worden gemonitord door de veiligheidsdiensten.