De zaak rond Mawda, het tweejarig Koerdisch meisje dat overleed tijdens de achtervolging van mensensmokkelaars, blijft de Belgische politiek beroeren. Gisteren stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever tegenover VTM NIEUWS dat het volgens hem niet correct is om over de ouders als loutere slachtoffers” te spreken. Ter linkerzijde van het politieke spectrum, veroordeelt men de uitspraken van de N-VA-voorzitter fors. “Zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben”, reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo op Twitter.

Het Koerdische meisje dat vorige week omkwam door een politiekogel bevond zich niet voor het eerst samen met haar familie in een transportmiddel van mensensmokkelaars, zo weet De Standaard. Eerder werd de familie al aangetroffen in een vrachtwagen nabij Turnhout. Hoewel ze daarna het bevel kregen om het land te verlaten, werd de familie enkele dagen later opnieuw onderschept. Ditmaal zat het gezin verscholen in een koelwagen en ontsnapten ze aan een gewisse dood door onderkoeling.

Verantwoordelijkheid

Mag er nog op de ouderlijke verantwoordelijkheid worden gewezen?(Bron: VTM NIEUWS)

Publiée par Bart De Wever sur jeudi 24 mai 2018

Het gezin kreeg opnieuw het bevel om het grondgebied te verlaten en trok naar een vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke. Daar probeerde de familie nog een keer om via België in Engeland te geraken, ditmaal via een busje. Toen de politie het voertuig onderschepte werd er één schot gelost waarbij de tweejarige peuter werd geraakt.

“Verantwoordelijkheid in beeld brengen”

Tegenover VTM NIEUWS stelde De Wever dat er “een hele voorgeschiedenis aan dat Iraakse gezin [is]”. “Die zijn in Duitsland asiel komen vragen. Wederrechtelijk zijn die dan naar Engeland gegaan. Die zijn daar uitgewezen, terug naar Duitsland gebracht. Hun asiel is daar blijkbaar afgewezen eind vorig jaar en sindsdien zijn die al drie keer gepakt in ons land, terwijl ze terug wederrechtelijk naar Engeland wilden gaan. Een van die keren zelfs met hun kinderen in een koelwagen”.

Volgens De Wever moet je “hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind [is] per definitie onschuldig; de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen. Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

Calvo tegen De Wever: “Onmens”

“Onmens”, reageerde Kristof Calvo op de verklaring van De Wever. “Een hele week heeft zowat iedereen de klasse om het onderzoek af te wachten en de menselijkheid om ouders te laten rouwen. Één iemand heeft dat blijkbaar niet. De Wever zijn reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben”. Bij Be.One-kopman Dyab Abou Jahjah klonk het zowaar nog forser. Volgens hem mist de N-VA-voorzitter “geen enkele kans om te laten zien wat voor een kille onmenselijke griezel hij is”.

Niet alleen bij de oppositie kon men De Wever zijn uitspraken niet smaken. “Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverses achterwege laten?”, vroeg Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich af.