“De pensioenhervorming is als de klimaatverandering: ze is onafwendbaar”. Dat was de boodschap van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de vakbonden woensdag tijdens een debat georganiseerd door technologiefederatie Agoria. Gisteren vond een grote nationale vakbondsbetoging plaats in Brussel tegen de pensioenplannen van de regering van premier Charles Michel (MR). Langer werken en de strengere opbouwcriteria voor de pensioenomvang werden er geviseerd. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten leek niet opgezet met de vakbondsacties: “[De betoging is] een opgestoken middelvinger naar al wie werkt”, klonk het.

Tijdens een debat van technologie-organisatie Agoria werd met scherp geschoten naar de vakbonden. “Ik begrijp die actie niet”, zei Bart De Wever. “Het overleg over de zware beroepen moet nog beginnen. Wie aan dat overleg begint met een staking, is niet goed bezig”. Rutten brak dan weer een lans om met behulp van app-technologie de vakbonden de uitkering van werkloosheidsvergoedingen af te nemen. Momenteel staan vakbonden – en niet de overheid – in om deze vervangingsinkomens uit te betalen.

Bart De Wever: “Stakingen zullen pensioenen niet betalen”

Volgens Bart De Wever zijn de vakbondsacties van woensdag niet te begrijpen. “De pensioenhervorming is zoals de klimaatverandering: onafwendbaar. De kosten zijn zo explosief. Als je die niet gaat samendrukken, moet het overheidsbeslag onvermijdelijk stijgen”, aldus De Wever. “Dan kan je natuurlijk nooit tot een gezonde loonkostenverhouding komen. Ik begrijp die actie niet. Te meer omdat de onderhandeling over de zware beroepen nog moet beginnen. Wie een onderhandeling begint met een staking is niet goed bezig.”

“Het is niet door te staken dat we de pensioenen zullen betalen. Dat lost niets op”, zo liet ook Rutten optekenen door VRT NWS. “Het is ook een compleet gebrek aan solidariteit met de jonge generaties.” Hiernaast stelde Rutten een nieuwe loonkostenverlaging voor “van dezelfde omvang als deze keer”. Ze stelde ook voor om de vakbonden niet langer de werkloosheidsuitkeringen te laten uit te betalen, maar dit te verrichten met behulp van een app. “[We kunnen] werkloosheidsuitkeringen gewoon automatisch uitbetalen. Niet meer via de vakbonden, maar via een app”, zo klonk het bij Rutten. “[Men] weet wanneer mensen niet meer aan de slag zijn. Wij weten wat we ze moeten betalen. Heel simpele oplossingen, maar radicaal anders”.

“Betoging is door de regering besteld”

Vanuit de oppositiebanken klonk echter een ander geluid. “Dit is een betoging die eigenlijk door de regering bijna zelf is besteld”, zo zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci. “Als jullie allemaal naar MyPension.be gaan en jullie allemaal de vraag stellen ‘Wat gaat er met mijn pensioen gebeuren?’, dan is er maar één [antwoord] en dat is ‘onzekerheid’. En dat heeft die mensen op straat gebracht”.

John Crombez, partijvoorzitter van sp.a, haalde dan weer aan dat de regering-Michel geen visie heeft. “Men is begonnen met de pensioenbonus af te bouwen. Experten vinden dat dat moet blijven bestaan. Geef mensen meer keuzevrijheid: laat ze zelf mee bepalen wanneer ze op pensioen gaan en doe dat op de loopbaan en niet op de leeftijd”, zo luidde het. Tegelijk liet de socialist begrijpen dat “belastingen op arbeid met zeker 10 procent naar beneden” moeten.

(Lees verder onder de tweet.)

CD&V-voorzitter Wouter Beke, te laat gearriveerd op het debat, uitte begrip voor de betogers. “Het is een gigantische uitdaging en die gaan we ook aan met deze regering”, klonk het. Maar, “aan de ene kant zorgen we dat er hervormingen zijn en aan de andere kant zorgen we ervoor dat er extra middelen naar de pensioenen gaan”.