Tarik Jadaoun (29) – de gevreesde IS-strijder uit Verviers die dood werd geacht in augustus, maar een maand later bleek in leven te zijn – zal dan toch het loodje leggen. In september bleek dat de jihadist gevat werd tijdens het einde van de slag om Mosoel. Tijdens zijn proces vandaag in Irak werd hij ter dood veroordeeld. Dit wegens terroristische activiteiten. Tijdens zijn loopbaan bij IS werd Jadaoun onder meer ingezet als ‘poster boy’.

Jadaoun trad in 2014 toe tot islamistische terreurgroep IS. Jadaoun, ook gekend als Hamza Al-Belgiki, was een van de meest gevreesde terroristen van IS. Verschillende malen dreigde hij ermee om een aanslag in België te plegen. “Jullie zullen nooit veilig zijn. Onze broeders houden zich overal schuil en ze wachten op onze orders om aan te vallen. We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd”, dat zei Jadaoun nog in een interview met France2 in 2015. De bedreigingen zullen nu echter bij woorden moeten blijven – tenminste wat Jadaoun zelf betreft. Hij werd dinsdag ter dood veroordeeld in Bagdad.

Proces in Irak

De Belgische IS-strijder moest zich verdedigen tegen aanklachten voor ‘lidmaatschap van IS’ en ‘het uitvoeren van aanvallen’, zo weet BELGA. Tijdens zijn proces trachtte Jadaoun echter zijn rol te minimaliseren. “Ik was geen strijder. Ik leidde voor IS een afdeling van verpleegkundigen, ik verzorgde iedereen. Ik heb gewerkt in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosoel en in mobiele ziekenhuizen in Makhoul en in Bayji”, aldus de voormalige IS-posterboy. “Het spijt me. Ik was op een dwaalspoor beland en wil een beroep doen op jullie goedheid.”

Jadaoun zou ook verplicht geweest zijn om te figureren in allerlei beeldmateriaal van IS. Experts betwijfelen echter aan dit dwangmatig karakter van Jadaouns rol. Op zijn eigen Facebookprofiel postte de ex-IS’er bijvoorbeeld trots een foto van ‘zijn eerste dode’: een Koerdische soldaat. Een ex-‘collega’ van Jadaoun, bijgenaamd Abu Qurayza, getuigde eind 2016 dan weer over de rol van de veroordeelde: “Wees niet verbaasd als de volgende terreuraanslagen in België worden gecoördineerd vanuit Verviers. Tarik Jadaoun wordt voorbereid om uit te groeien tot de volgende Abaaoud”. IS’er Abdelhamid Abaaoud voerde mee de ’15-aanslagen in Parijs uit en werd enkele dagen later doodgeschoten door de politie in Saint-Denis, bij Parijs.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Doodstraf voor Westerse terroristen in Irak normaalste zaak van de wereld (en conform met internationaal recht)

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) liet eind 2017 samen met premier Charles Michel (MR) duidelijk begrijpen dat België niet zou tussen komen in een Irakese veroordeling van Belgisch staatsburger Jadaoun. Dit nadat Jadaoun hierom vroeg in een interview met VRT-reporter Rudi Vranckx. Verschillende linkse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International klaagden dit echter aan en zagen in deze weigering impliciete Belgische steun aan de doodstraf, niettegenstaande dat dit alles conform met het internationaal recht gebeurde. Irak en België hebben immers geen uitwisselingsverdrag en tussenkomen ten bate van Jadaoun zou een extralegale gunst gevormd hebben.

(Lees verder onder de tweet.)

“Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren”, zo klonk het bij Jambon eind vorig jaar. “En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij te brengen? We gaan natuurlijk de regels van het internationaal recht respecteren, maar negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde.”

Dat de doodstraf voor opgepakte jihadisten met een Belgische nationaliteit te verwachten viel, werd al duidelijk in september. Dit communiceerde Irakees regeringsverantwoordelijke Turhan Al-Mufti immers ondubbelzinnig tegenover Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en SCEPTR tijdens een parlementair bezoek in Irak waarover SCEPTR een week lang verslag uitbracht. Vorige maand werd verder duidelijk dat sinds januari er reeds 300 mensen tot de galg zijn veroordeeld in Irak wegens IS-lidmaatschap. 97 van hen waren buitenlanders.