N-VA-voorzitter Bart De Wever bepleitte vorige week in een vrije tribune in De Tijd een meer realistische visie ten aanzien van het Europese project. Natiestaten kunnen volgens De Wever niet worden vervangen door de Europese Unie. Verschillende christendemocratische anciens kunnen het ‘eurorealisme’ van De Wever evenwel niet smaken. “Nationalisten gedragen zich als holbewoners die zich terugtrekken in hun grot”, schrijft minister van Staat Mark Eyskens (CD&V) op de website van VRT NWS.

Het opiniestuk dat N-VA-voorzitter Bart De Wever vorige week publiceerde naar aanleiding van het in ontvangst mogen nemen van de Edmund Burke Award, is om verschillende redenen relevant. Dit opiniestuk kan namelijk als de formele bekrachtiging van een meer realistische koers ten aanzien van het Europese project worden bekeken. In het verleden, klonk de N-VA immers heel wat positiever over de Europese Unie.

De Wever neemt “nieuwe elite van EU-bureaucraten” onder vuur

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Verschillende belangrijke christendemocraten kunnen De Wever zijn pleidooi evenwel niet smaken. Nadat Antwerps lijsttrekker Kris Peeters (CD&V) de dag na de publicatie van De Wever zijn opiniestuk onderlijnde hoe belangrijk de Europese Unie is, doen Eric Van Rompuy en Mark Eyskens dit nu eveneens. De visie van “BDW” gaat volgens Van Rompuy immers “regelrecht in tegen de belangen van Vlaanderen”.

Van Rompuy: “De Wever wil mee surfen op de populistische anti-Europese gevoelens”

“Als historicus wil hij (Bart De Wever, n.v.d.r) blijkbaar niet erkennen dat de welvaart van Vlaanderen in grote mate het gevolg is van de Europese integratie. Wij waren in de jaren vijftig een regio met een zwakke industriële ontwikkeling en hoge werkloosheid”, schreef Van Rompuy gisteren op zijn blog. “Sinds 1958 en de invoering van de Gemeenschappelijke Markt heeft Vlaanderen meer dan andere regio’s in Europa zijn economische opgang gekend, massaal buitenlandse investeringen aangetrokken (ook in Antwerpen), de uitvoer spectaculair doen toenemen en de werkgelegenheid zien stijgen tot haast volledige tewerkstelling”.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Peeters reageert op BDW: “Terugplooien op de natiestaat helpt niet”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Dat “BDW” in zijn opiniestuk zich niet uitspreekt over deze resultaten bewijs volgens de CD&V-ancien dat “hij enkel bezig is met politieke electorale strategie op korte termijn en wil mee surfen op de populistische anti-Europese gevoelens”. “Gelukkig”, hebben volgens Van Rompuy “de woorden van BDW in Europa geen enkele betekenis”.

Eyskens: “Nationalisten begeven zich vaak op heilloze pad van de kleinheids­waanzin”

Volgens minister van Staat Eyskens begeven nationalisten zich “vaak op het heilloze pad van de kleinheids­waanzin”. Enkel een verenigd Europa is volgens hem capabel om de actuele uitdagingen aan te pakken. “De Europese bevolking is nog goed voor 7%. Over 30 jaar nog goed voor 5%. 95% zijn dan niet-Europeanen. Ons isoleren en muren bouwen, kan dit proces enkel nog tragischer maken. De Europese bevolking is met uitsterven bedreigd als niet voldoende jonge mensen worden aangevoerd”, schrijft hij op VRT NWS.

Hoewel iedereen volgens de christendemocraat behoefte heeft aan identiteit, is deze volgens hem in weerwil van wat nationalisten beweren “gelaagd en veelzijdig”. “Men voelt zich gehecht aan zijn thuis, zijn gemeente, zijn streek, zijn gewest, zijn land, Europa. En vrienden op andere continenten en van andere rassen zijn ook welkom. Muren moeten worden vervangen door bruggen”, klinkt het.

“Nationalisten” daarentegen, die gedragen zich volgens Eyskens als “als holbewoners die zich terugtrekken in hun grot, de ladder optrekken en denken dat ze geen kwaad kunnen. De geschiedenis van de toekomst is echter onverbiddelijk voor wie blijft staren, soms met de beste bedoelingen, in de achteruitkijkspiegel van wat voorbij is”.

ADVERTENTIE