Tijdens de nacht van woensdag op donderdag werd de campagnewagen van de Leuvense N-VA-lijsttrekker Lorin Parys (N-VA) in brand gestoken. “Dit geweld tegen onze partij moet stoppen”, reageert Parys tegenover Het Laatste Nieuws.

De laatste zeven dagen waren voor de N-VA niet gemakkelijk. Zo werd zondag, tijdens de Belgian Pride in Brussel, de praalwagen van de N-VA aangevallen door enkele linkse tegenbetogers. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag, werd de campagnebus van lijsttrekker Parys het slachtoffer. Zo werd deze volgens het parket van Leuven rond 2.30 uur in brand gestoken. Het resultaat? Een volledig verwoeste caravan.

Volgens Parys gaat het “om een bewuste actie tegen de N-VA”. “Er zijn in de omgeving immers geen andere beschadigingen geregistreerd, zodat het niet gaat om puur vandalisme. Dit geweld tegen onze partij moet stoppen. Een tijd geleden werden partijleden lastiggevallen tijdens een fietstocht in het kader van Kom op tegen Kanker en afgelopen zaterdag werd onze praalwagen tijdens de Pride Parade in Brussel aangevallen”, citeert Het Laatste Nieuws de N-VA’er.

Hoewel Parys blijft pleiten “om ondanks het verschil in mening vreedzaam in dialoog te gaan en elkaars mening te respecteren”, is het verlies van de caravan een stevige financiële tegenvaller. Wel blijft de N-VA-lijsttrekker hoopvol. “We laten ons door deze actie echter in geen geval intimideren en gaan vanaf nu dubbel zo hard ons best doen om onze voorstellen voor een ander en beter Leuven aan de man te brengen”, klinkt het.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

[ANALYSE] Brandstichting defensiesector: eenvoudig, maar doelmatig

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Brandstichting en politiek

Brandstichting en politiek hebben een minder onorthodoxe relatie als op het eerste zicht lijkt. Zo werden in 1986 in Nederland de rechts-nationalistische ‘Centrumdemocraten’ het slachtoffer van brandstichting. De partij probeerde immers op 29 maart 1986 een verzoeningsbijeenkomst op een geheime locatie te organiseren met de leden van de centrumpartij. Toen de ‘anti-fascisten’ echter weet kregen van de locatie, werd de bijeenkomst gewelddadig verstoord. Zo vlogen er in eerste instantie verschillende stenen door de ruiten en stond later het gebouw in lichterlaaie als gevolg van een brandbom. Een vrouw verloor bij deze ‘aanslag’ haar benen.

Zo’n dertig jaar na de feiten toonde Jack van Lieshout, een van de demonstranten, geen berouw. “Nee, ik heb geen spijt. Geweld is een gerechtvaardigd actiemiddel”, citeert de Nederlandse krant Trouw hem.

ADVERTENTIE