Kristof Calvo (Groen) sprak vandaag bij VTM Nieuws over zijn nieuw boek, “Leve politiek”, waarin hij voorstellen doet om de politieke besluitvorming efficiënter te maken. In zijn gesprek vuurde hij verschillende keren naar N-VA, onder andere over de kernuitstap.

Calvo reageert heftig op vragen over hoe de N-VA de kernuitstap aanpakt. Volgens hem zijn alle partijen voorstander van die uitstap, maar maakt N-VA het moeilijk: “Het saboteren van de N-VA rond de kernuitstap kost de Belg geld, het jaagt de factuur de hoogte in. (…) We moeten dat toekomstperspectief van hernieuwbare energie en jobs gaan omarmen.” De petitie van sp.a om een sluiting van Doel 1 af te dwingen vindt Calvo dan ook goed: “Top, Doel 1 had al lang gesloten moeten zijn. Hoe meer mensen zich daar voor inspannen, hoe beter.” 

Calvo vindt het opmerkelijk voor een Vlaams-nationalistische partij dat N-VA zich zo inspant voor de Franse multinational Engie. Hij gaat zelfs verder: “Niet het Nederlands is de belangrijkste taal voor N-VA, maar de taal van het grote geld, ook als de betrokken personen Frans praten.” 

De rol die N-VA voorzitter Bart De Wever hierin speelt is volgens Calvo die van commentator, en in het slechtste geval die van saboteur. Hij vindt dat de beloofde veranderingen van N-VA zich ook moeten focussen op het energiethema. “Heel veel landgenoten merken dat die kracht van de verandering wel erg pover uitvalt. Welke verandering zie je? Die van de N-VA zelf. Je ziet een resem verbroken beloftes. Ze beloofden een begroting in evenwicht, om pensioenleeftijden te behouden en beloofde een einde aan politieke benoemingen. Die veranderingen zien we niet.”, aldus Calvo die vindt dat N-VA vooral flirt met extreem-rechts.

Vlaams Belang light

In zijn boek definieert hij N-VA als Vlaams Belang light: “Als je de optelsom maakt van verbroken beloftes en N-VA dat steeds meer opschuift, ook dit weekend weer met een studie rond migratie. Dat was trouwens punt 5 op het 70-puntenplan van Vlaams Blok destijds. Dan stel je vast dat N-VA meer punten van dit plan zal realiseren dan Vlaams Blok, dan van het eigen verkiezingsprogramma in 2014.”

Calvo vindt niet dat zijn boek populistisch is, hij wil naar eigen zeggen de politiek vernieuwen. Dit zal ook een groot verkiezingsthema worden voor hem en zijn partij. Daarnaast wil hij niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Wallonië rondgaan met zijn nieuw boek: “Ik wil voor de ideeën in het boek een nog groter draagvlak creëren en aan politiek doen voor alle 11 miljoen Belgen.”

Met Groen wil Calvo een progressieve politiek voeren, met grote idealen en het samenbrengen van mensen. Volgens hem rijdt de partij ook niet alleen voor de happy few, maar rijdt ze voor iedereen. Groen past voor een samenleving met winnaars en verliezers en Calvo wil met zijn boek “een droom formuleren waarin we samen vooruit gaan.”

ADVERTENTIE