Françoise Schepmans (MR), de burgemeester die onlangs flink door de mangel werd gehaald door de Britse, rechtse journaliste Katie Hopkins, zal klacht indienen tegen Hopkins. In een interview vorige week werd Schepmans voor de voeten gelegd waarom er niets werd gedaan met de lijst van bekende jihadisten uit Molenbeek, waaronder ook de daders van de aanslagen in Parijs. Volgens Schepmans bezondigde Hopkins zich echter aan laster tegenover de gemeente Molenbeek, zo brengt La Dernière Heure.

Vorige week legde Katie Hopkins, journaliste bij het rechtse Canadese mediabedrijf ‘The Rebel’, het vuur aan de schenen van Schepmans. In een video verweet Hopkins Schepmans nalatigheid te hebben toegepast nadat men in het bezit was van een jihadistenlijst, maar er niet naar handelde. Schepmans beargumenteerde echter dat de gemeente niet de bevoegdheden bezat om vermoedelijke jihadisten zomaar op te sluiten.

“Onvergeeflijk”

“Ik heb niet de machtiging om mensen te arresteren, ik ben geen sheriff. Je moet het onderscheid maken tussen de administratieve autoriteit en de politie. Als administratieve autoriteit moet ik de wet respecteren”, aldus Schepmans vorige week. “Zij had die lijst met die namen, maar ze deed er niets mee. Ze zei dat het niet haar taak was”, verweet Hopkins duidelijk geëmotioneerd echter op het einde van de video. “Ik zou er mijn taak van gemaakt hebben.”

“Onvergeeflijk”, zegt Schepmans nu in La Dernière Heure over de uitlatingen in de video. “Er is een duidelijke wil om Molenbeek af te breken. In de video die ze gemaakt heeft van mij, brak ze niet alleen de gemeenschap [van Molenbeek] af, maar ook mijzelf. […] Het zijn al de inwoners [van Molenbeek] die ze aangevallen heeft en we kunnen dit blijven laten doorgaan”.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Molenbeek = Koekelberg?

Ook een foutieve tweet van Hopkins bleek een doorn in het oog. Dinsdag tweette Hopkins over een explosie in Molenbeek en legde ze daarbij het verband met de start van de ramadan. “Wat op aarde zou een explosie zoals deze kunnen veroorzaken in de ‘jihadi hoofdstad van Europa’ bij het begin van de ramadan? *kucht*”, zo was te lezen. Echter, in werkelijkheid ging het niet om een explosie, maar om een loodsbrand. Deze vond bovendien plaats in Koekelberg, een andere Brusselse gemeente dan die van Molenbeek. Volgens Schepmans was deze tweet evenwel de aanzet voor de burgerlijke partijstelling.

Schepmans wil dus klacht indienen “voor laster. Tegen deze extreem ernstige uitlatingen. We gaan Fox News op de hoogte brengen”, aldus Schepmans nadat Hopkins ook te gast was bij Tucker Carlson Tonight, een uitzending op de rechtse Fox-zender. Hopkins zelf is echter niet verbonden aan Fox, maar aan The Rebel. De beslissing zal vrijdag bevestigd worden door het schepencollege volgens Schepmans.