Burgemeester Molenbeek: “Niet mijn taak iets met jihadistenlijst te doen”

0
5444

Tijdens een journalistieke reis naar Brussel interviewde Katie Hopkins Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Molenbeek, over een lijst die zij een maand voor de aanslagen in Parijs ontvangen zou hebben. Op die lijst stonden 80 jihadisten die in Molenbeek woonden, waaronder ook de daders van de aanslagen in Parijs.

Een maand voor de aanslagen van Parijs van november 2015 zou de burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), een lijst hebben gekregen met 80 jihadisten die in de Brusselse gemeente woonden. Abdelhamid Abaaoud, Salah Abdeslam en zijn broer Brahim zouden allemaal op de lijst hebben gestaan.

“Geen taak van de lokale, maar federale politie”

“Ik had een lijst van meer dan 30 namen, maar het was niet de taak van de lokale politie om deze mensen te volgen. Dit was de taak van de federale politie en dat is het nog steeds”, antwoordde Schepmans.

Daarop zegt Hopkins dat als zij een kind zou verliezen en daarop zou horen dat er informatie was waar niets mee gedaan werd, zij erg kwaad zou zijn. “Deze lijst ging niet over mensen die een potentiële terroristische activiteit planden, maar jihadisten”, trachtte Schepmans zichzelf te verdedigen. “En dat maakt het beter?”, antwoordde Hopkins. “We kunnen mensen arresteren na de feiten, maar we konden niemand arresteren op basis van deze lijst”, zei Schepmans.

Schepmans: “Ik ben geen sherrif”

“Ik heb niet de machtiging om mensen te arresteren, ik ben geen sheriff. Je moet het onderscheid maken tussen de administratieve autoriteit en de politie”, aldus Schepmans “Als administratieve autoriteit moet ik de wet respecteren.”

“Zij had die lijst met die namen maar ze deed er niets mee. Ze zei dat het niet haar taak was”, zei Hopkins duidelijk geëmotioneerd op het einde van de video. “Ik zou er mijn taak van gemaakt hebben.”