Zondag zijn twee busritten naar het recreatiedomein van Hofstade ernstig verstoord door “jongeren uit Brussel”, zo schrijft VRT NWS. De politie kwam tussen na vernielingen en kabaal. De vandalen zullen vervolgd worden.

Afgelopen zondag werden buspassagiers twee maal opgeschrikt door een groep amokmakers. “Rond 13.45 uur moesten we bijstand leveren aan de veiligheidsdienst van de Lijn”, zo lichtte commissaris Filip Van Steenbergen van de politiezone KASTZE toe op Radio 2. “Een groepje van 20 jongeren maakte veel drukte op de bus van Vilvoorde naar Hofstade. Na een identiteitscontrole hebben wij de bus tot in Hofstade begeleid.”

Hierna volgde een tweede incident. “De jongeren zorgden eerst voor amok aan de uitgang van het domein. We hebben ze naar de bushalte begeleid, maar op de bus zelf ging het al snel opnieuw fout”, aldus Van Steenbergen verder. “Veertig jongeren begonnen onderweg de bus af te breken. Samen met politiepatrouilles uit de omgeving werden opnieuw alle jongeren gecontroleerd. Maar na overleg met het parket werd beslist om de bus te escorteren naar Vilvoorde. Daar stapten de jongeren over op Brusselse bussen.”

Geen unicum

Via camerabeelden kan men eenvoudig achterhalen wie schuldig is aan het vandalisme. De betrokken relschoppers mogen zich aan een proces verwachten, zo verzekerde de commissaris aan de VRT. Hij wees er verder op dat het gaan om een kleine minderheid.

Dergelijke incidenten zijn echter niet uitzonderlijk. Eind vorig jaar terroriseerden zo een 100-tal allochtone jonge mannen de trein tussen Ottignies en Brussel (de zogenaamde ‘Walibi-trein’). De herrieschoppers trokken toen verschillende malen aan de noodrem. Vorige maand vielen allochtone jonge mannen dan weer MIVB-controleurs aan in Anderlecht. In 2011 publiceerde VTM nog beelden van allochtone relschoppers die in Hofstade het bont maakten.