Een Londense kandidaat van de Britse Conservatieven werd door de partij geschorst omdat ze vorig jaar een aantal islam-kritische tweets verzonden zou hebben.

Karen Sunderland, die als kandidaat van de Britse Conservatieven opkomt in Crofton Park in Lewisham in Londen, werd door haar partij geschorst omdat ze op Twitter had geschreven dat de islam waarden zoals de vrije meningsuiting ondermijnde. Ook zou ze op Twitter de hijab bekritiseerd hebben en de islam met het nazisme vergeleken hebben.

Tegenkandidaat: “Islamofobe uitlatingen”

Damien Egan, die kandidaat-burgemeester van Labour is in Lewisham, was alvast blij met de beslissing. Hij had eerder om de schorsing van Sunderland gevraagd om wat hij “afschuwelijke opmerkingen” noemde. Hij noemde de “diversiteit en de openheid” van de Londense regio zijn “grootste sterkte”.

“Dergelijke islamofobe uitlatingen zijn zeer verdelend en horen niet thuis in onze gemeenschap”, aldus Egan. De Conservatieven bevestigden de schorsing van Sunderland, in afwachting van een onderzoek naar drie tweets die tussen oktober en december vorig jaar geschreven waren.

“Islam is het nieuwe nazisme”

In een van de tweets van Sunderland, die haarzelf omschrijft als een “niet aflatende Brexiteer”, schreef de Londense kandidaat: “Hou van je optimisme. Maar, religie ondermijnt de […] verworven waarden en verdraagzaamheid van de ontwikkelde landen […] onderdrukt de vrijheid van meningsuiting en is automatisch immuun voor kritiek. Dit is giftig en waar de vijandigheid vandaan komt. Religie is totalitair. De islam is het nieuwe nazisme geworden.” 

In een andere tweet schreef ze: “Nou hoe ga je hier anders mee om? Ouders zullen gewoon doordrammen over de islam en hun rechten blah blah blah. Het verwart me zo veel waarom mensen met dit soort standpunten in het Westen wonen.” Een post die over de hijab ging luidde als volgt: “Zo’n slappe poging deed je om hijabs te rechtvaardigen. Zelfgenoegzaam om te denken dat iemand een tikkeltje zou geven om het feit dat je je haar liet zien.”