Gisterenavond vonden er hevige confrontaties plaats tussen Syrië, Iran en Israël, rondom het gebied van de Golanhoogten en Zuid-Syrië. Volgens Israël ging het om een vergelding op Iraanse aanvallen.

Het Israëlische leger zou gisterenavond begonnen zijn met een bombardement op stellingen van het Syrische leger en Iraanse troepen in Baath, in Quneitra. Daarop werd het vuur geopend op posities van de Israëlische troepen in de Golanhoogten, waar een raketalarm werd afgekondigd. Het Israëlische raketafweersysteem ‘Iron Dome’ zou verschillende raketten hebben onderschept.

Escalatie

Volgens de ‘Israeli Defence Forces’ (IDF) vuurden de Iraanse Quds-brigade een twintigtal raketten af op Israëlische posities in de Golanhoogten. Een deel van die raketten zou onderschept zijn door het ‘Iron Dome’-luchtafweersysteem. Israël beschuldigt de beruchte Iraanse generaal Qassem Soleimani, die het bevel voert over het Iraanse Revolutionaire Garde, ervan achter de aanval te zitten.

“De IDF beschouwt deze aanval als zeer ernstig”, zei de woordvoerder van het IDF. “Deze gebeurtenis is nog niet afgelopen.” Vanmorgen kondigde het Israëlisch leger dan ook aan dat het een aanval zou uitvoeren op Iraanse doelen in Syrië. Damascus werd gewaarschuwd niet tussenbeide te komen. Rusland zou voor de aanval op de hoogte gebracht zijn door Israël.

De Syrische hoofdstad Damascus werd opgeschrikt door explosies en het IDF liet weten dat het “tientallen” Iraanse doelen in Syrië had geraakt. Volgens de Syrische staatstelevisie beantwoordde de Syrische luchtafweer het vuur tegen een “nieuwe golf van Israëlische raketten”. Er werd ook erkend dat Syrische radar- en luchtafweersystemen en munitiedepots getroffen werden.

Grootste Israëlische aanval op Syrië sinds 1973

Het was de grootste Israëlische aanval op Syrië sinds 1973 en het zou de eerste keer in de recente geschiedenis zijn dat zowel Iran als Syrië rechtstreeks terugslaan na een Israëlische aanval.

De afgelopen paar dagen werd het Israëlische leger al in een hoge staat van paraatheid gebracht. De burgerautoriteiten werden geïnstrueerd om de schuilkelders in de Golanhoogten klaar te maken. Er werd militair materieel naar de Syrische grens verscheept, nieuwe verdedigingswerken werden ontplooid en reservisten werden opgeroepen.