Op het militaire schietterrein in Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode brak deze ochtend een hevige brand uit. De brand brak uit op verschillende plaatsen, wat doet vermoeden dat het om kwaad opzet gaat. Volgens VTM Nieuws is de brand intussen onder controle.

Het vuur brak rond 7 uur deze ochtend uit. Verschillende brandweerkorpsen uit Limburg zijn al de hele dag bezig om meerdere brandhaarden op het militair oefendomein van Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode te bestrijden. Sinds deze middag is de brand onder controle. Brandweermannen zijn wel nog op verschillende plaatsen aan het nablussen. De brandhaarden bevonden zich allemaal op een afstand van elkaar, hierdoor sluiten de hulpdiensten kwaad opzet dus niet uit.

Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren, reageerde dat het om minstens 18 brandhaarden gaat en het getroffen gebied een oppervlakte van 5 tot 7,5 hectare beslaat. De komende uren zal er in de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en aan de Plas in Houthalen-Helchteren nog enige rook- en geurhinder zijn. In verschillende Limburgse natuurgebied is brandfase oranje van kracht aangezien er door droogte een verhoogd risico op brand is.

De brand is dus mogelijk aangestoken, maar over mogelijke daders is nog niets bekend. Eind september vorig jaar waren echter nog drie bedrijven in de Belgische defensie-industrie het doelwit van anarchisten. Of deze brandstichtingen iets te maken hebben met de brand op het militaire domein is nog niet geweten. De politie en militaire politie patrouilleren alvast in het gebied.