In Kortrijk hebben zo’n 300 mensen betoogd tegen de komst van een nieuwe moskee. Volgens de oppositie heeft het stadsbestuur het dossier verkeerd aangepakt. De demonstratie verliep rustig en zonder incidenten. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De optocht werd georganiseerd door Voorpost, Vlaams Belang en een aantal buurtbewoners. Er werd al enkele weken lang opgeroepen om vandaag te betogen tegen de komst van een nieuwe moskee. Die zou op de terreinen van Bioplanet in de Brugsesteenweg komen. De betoging trok van het Sint-Amandsplein naar het filiaal van Bioplanet. Ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter liep mee. De betogers scandeerden slogans zoals “Geen moskee in onze stad” en “Geen jihad in onze straat”. Er was veel politie aanwezig, maar de optocht verliep rustig en zonder problemen.

Kortrijk telt zo’n 75.000 inwoners, waarvan er ongeveer 5.000 moslim zijn. Deze moslims kunnen tot op heden terecht in de moskee Atakwa, maar die moskee zou nu te klein geworden zijn. Bovendien is de Atakwa moskee niet erkend en werd in 2009 een negatief advies gegeven door staatsveiligheid omdat er geradicaliseerd zou worden. Enkele jaren later vertrokken minstens 2 Kortrijkse moslims naar Syrië om er te strijden voor het kalifaat van Islamitische Staat.

Voorwaarden

De oppositiepartijen vinden dat het stadsbestuur het dossier niet goed aangepakt heeft en onder andere CD&V wil het uitstellen: “Het dossier van de Kortrijkse moskee moet over de verkiezingen getild worden, liefst tot na de zomer ‘19. Ondertussen wordt de moslimgemeenschap misleid.” Burgemeester Wout Maddens (Open VLD) stelt twee voorwaarden voor de bouw van de moskee. Ten eerste moet er een goed onderbouwde vergunningsaanvraag zijn met oog voor buurt en mobiliteit. Ten tweede moet er een erkenning zijn door het Vlaamse Gewest.

Vlaams Belang vreest ervoor dat niet beide voorwaarden samen ingelost moeten worden vooraleer er een nieuwe moskee komt. Vlaams Belang lijsttrekker voor de verkiezingen van dit jaar Wouter Vermeersch reageert: “Kortrijk laat zijn bewoners in de steek voor een radicale islam. En dat te midden van een woonwijk. De vraag naar erkenning is een lachertje. Die erkenning is er nu ook niet voor de andere moskee in de Stasegemsestraat. En een bouwvergunning weigeren? Dan gaan ze in beroep en oordeelt de provincie positief.” 

Dubieuze financiering

Voor de financiering van de gloednieuwe megamoskee werden enkele dubieuze figuren ingeschakeld. Zo mocht Kortrijk onder meer de omstreden imam Mohamed Toujgani van de dubieuze Molenbeekse Al Khalil-moskee verwelkomen. Toujgani staat gekend voor zijn ultra-orthodoxe conservatieve preken en opvattingen van de islam. Hij verblijft intussen al meer dan 40 jaar in ons land, maar spreekt enkel de Arabische taal. Zelfs de Moslimexecutieve verweet hem in het verleden al te conservatief te zijn.

De moskee waar Toujgani predikt, de Al Khalil-moskee in Molenbeek, is berucht wegens het grote aantal salafisten en terroristen dat het heeft gevormd. Abdelkader Belliraj bijvoorbeeld, de man die 6 politieke moorden pleegde in Brussel, werd er opgeleid door Toujgani. Maar ook Chakib Akrouh, één van de terroristen van de aanslagen in Parijs, radicaliseerde onder het toeziend oog van Toujgani in diens moskee. Daarnaast waren tal van Syriëstrijders kind aan huis in de moskee.