De aanslag van dinsdagvoormiddag in Luik, met drie dodelijke slachtoffers als gevolg, is opgeëist door de islamistische terreurgroep IS. Intussen groeit de kritiek op Justitie en haar minister Koen Geens (CD&V). Dit omdat de dader, Benjamin Herman, op penitentiair verlof was. Meer en meer aanwijzingen drijven naar boven die er op wijzen dat het geven van dit verlof onvoorzichtig was. Nieuwe berichtgeving van Het Laatste Nieuws ontbloot namelijk dat Benjamin Herman vrienden was met Foaud D., een beruchte IS-ronselaar.

Benjamin Herman, de moslimbekeerling die in de gevangenis radicaliseerde, zou onder de invloed hebben gestaan van twee islamistische medegevangenen. Een van hen is Fouad B. (39), een extremistische ronselaar voor IS afkomstig uit Verviers. Een cipier van Marche-en-Famenne uitte zaterdag nog zijn bezorgdheid over de radicalisering van Herman, maar tevergeefs. Herman kreeg desondanks zijn penitentiair verlof en kon zijn aanslag ongehinderd plegen.

Tekens aan de wand

In een nota van de Luikse politie uit 2015 staat te lezen hoe Fouad B. moslimgevangenen rond zich verzamelde “van wie sommigen plannen zouden koesteren om naar Syrië te vertrekken na hun vrijlating of toe te slaan op Belgische bodem”. Het zorgde voor een plaatsje voor Fouad op de OCAD-lijst van jihadisten. Vorig jaar zou ook de naam van Herman ook vallen in nota’s van Staatsveiligheid, maar enkel indirect. Nooit schatte men Benjamin Herman in als een reële terreurdreiging. Onterecht, zo blijkt nu.

Yassine D. is de tweede medegevangene die mogelijks een rol heeft gespeeld in de radicalisering van Herman. Ook hij is een gangster die een radicale moslim werd in de gevangenis. Yassine was een handlanger van Khalid El Bakraoui, een van de islamistische kornuiten achter de IS-aanslag in Zaventem in Brussel op 22 maart 2016. In 2010 gijzelde Yassine D. nog een gevangenisdirectrice.

Gevangenisregime van islamist rond Herman recent versoepeld

Afgelopen zaterdag uitte een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne, alwaar de radicalisering van Herman zou moeten hebben plaatsgevonden, nog zijn bezorgdheid inzake Herman in een rapport. Dit omdat hij omging met Yassine D. Het gedrag van Herman zou veranderd zijn sinds zijn omgang met Yassine op de binnenplaats van de gevangenis. Pikant detail: Het bijzondere veiligheidsregime van Yassine – dat contact verhinderde met ‘gewone’ gevangenen – werd recentelijk nog versoepeld.

Gisteren heeft islamistische terreurgroep IS de aanslag in Luik opgeëist. “De aanvaller in Luik voerde zijn operatie uit in antwoord op de oproep om landen van de coalitie (België maakt deel uit van de internationale coalitie tegen IS, red.) te treffen”, zo luidt het. Hoe betrouwbaar die opeising is, wordt nu onderzocht. Dit gezien men nog niet kan aantonen hoe direct het contact tussen IS en Herman was en of er een bevel tot aanslag was.

(Lees verder onder de tweet/afbeelding.)

Sinds woensdag ligt Justitieminister Koen Geens onder vuur. Oppositiepartij Groen stelt zich ‘ernstige vragen’ met het beleid dat toeliet dat een geradicaliseerde crimineel zomaar op penitentiair verlof kon. Vlaams Belang vraagt zelf het ontslag. “Cyrils leven moest nog beginnen, maar we zijn hem nu voorgoed kwijt. En waarom? Omdat onze strontjustitie besluit om zo’n klootzak vrij te laten rondlopen”, zo liet de vader van het derde slachtoffer Cyril Vangriecken (22) verder nog optekenen gisteren.

ADVERTENTIE