In Irak verscheen Tarik Jadaoun uit Verviers vandaag voor de rechter. Hij trok in 2014 naar Syrië en Irak om mee te vechten met terreurgroep Islamitische Staat en wordt nu berecht voor terrorisme. Hij verscheen ook in de video waarin IS de aanslagen in Brussel opeiste. Dat schrijft Belga.

In 2014 sloot Jadaoun zich onder de naam Abu Hamza al-Belgiki aan bij IS. Hij werd in juli vorig jaar bij de slag om de Irakese stad Mosoel opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis waar hij onder andere door de Amerikaanse veiligheidsdiensten werd ondervraagt. Vandaag begon het proces waarin hij wordt aangeklaagd voor deelname aan IS-activiteiten en het uitvoeren van aanvallen in Irak. Jadaoun riskeert de doodstraf en pleitte op de eerste dag van zijn proces onschuldig. Hij is de eerste Belgische IS-strijder die in Irak berecht wordt.

In december vorig jaar kon VRT-journalist Rudi Vranckx hem nog interviewen. Jadaoun beweerde dat hij informatie had over andere Belgische IS-strijders. Die informatie wou hij alleen delen met Belgische diplomaten in de hoop hiervoor een terugkeer naar België te verkrijgen. In het interview zei Jadaoun: “Ik ben bang voor de veroordeling van de rechter want hier geldt de doodstraf. Als ze me nu doden, kan ik mijn familie niet meer zien.” 

Op zijn Facebookaccount zei Jadaoun in 2014: “Als ik ooit terugkeer naar België, dan zal het gewapend zijn. Ik zal in de naam van Allah afrekenen met de duivelaanbidders.” Aan Irakese ondervragers verklaarde hij volgens het Irakese gerecht dat hij ongeveer 60 kindsoldaten van 8 tot 13 jaar oud zou hebben opgeleid om mee te vechten met IS. Een getuige uit Mosoel verklaarde dat Jadaoun ook enkele mensen zou hebben gedood.

In zijn hoorzitting kwam er vandaag een ander verhaal: “Ik was geen strijder. Ik leidde voor IS een afdeling van verpleegkundigen, ik verzorgde iedereen. Ik heb gewerkt in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosoel en in mobiele ziekenhuizen in Makhoul en in Bayji.” In zijn poging om de doodstraf te ontlopen betuigde Jadaoun zijn spijt: “Ik was op een dwaalspoor beland en wil een beroep doen op jullie goedheid.” Irak sprak eerder al verschillende keren de doodstraf uit voor opgepakte buitenlandse IS-strijders. Op 22 mei weet hij of hij hetzelfde lot tegemoet zal gaan.