België zal 71 extra soldaten naar Irak sturen voor de strijd tegen IS. Momenteel zijn er 43 Belgische militairen aanwezig in het land. Ze zullen er onder andere instaan voor de opleiding van hun Irakese collega’s. Dat meldt Belga.

Op vraag van de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, zullen nog eens 71 Belgische militairen vertrekken naar Irak. Daar zullen ze deel uitmaken van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat. Het totaal aantal Belgische troepen zal daarmee op 114 komen te staan. Ze zullen instaan voor de opleiding van Irakese soldaten, het opbouwen van barakken en ze zullen de wederopbouw van het land coördineren.

IS is nog niet helemaal verslagen maar lijdt wel overal stevige verliezen. De internationale coalitie wil Irak nu stabiliseren. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt: “We hebben geleerd uit wat met Libië is gebeurd. Een volgehouden inspanning is noodzakelijk om Irak alle kansen te geven op een democratische toekomst. Een toekomst waarin terreur geen rol speelt.” De internationale coalitie bestaat uit 75 landen. De bekendste Belgische bijdrage hierin zijn de F-16 bombardementen boven Syrië en Irak.