Federaal minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), werkt aan een aanpassing van de veertig jaar oude wegcode. Het opmerkelijke daaraan? De verkeersborden zullen genderneutraal zijn, dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het ontwerp van de nieuwe wegcode voorziet meer aandacht voor fietsers. Zo zullen fietsers op bepaalde kruispunten ‘vierkant groen’ krijgen. Automobilisten moeten dan wachten zodat fietsers uit alle richtingen tegelijkertijd kunnen oversteken. Het doel? Fietsers toelaten om het kruispunt veilig over te steken. Verder wil men dat elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur kunnen rijden, worden ingeschreven.

Voor die andere categorie zwakke weggebruikers, de voetgangers, zitten er ook nieuwe beschermingsmaatregelen in. Zo zullen automobilisten in een zone-50 één meter afstand moeten houden. Buiten de bebouwde kom, komt daar een halve meter bij. Daarnaast is het niet meer verplicht om een zebrapad binnen de dertig meter te gebruiken. In de toekomst moet dit pas vanaf twintig meter.

Voor de automobilisten verandert er ook wat. Onder meer het plaatsen van een  gevarendriehoek zal niet meer verplicht worden op de autosnelweg. De voorwaarde? De automobilist moet zijn vier knipperlichten hebben opstaan. Bevoegd Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat zich tegenover Het Laatste Nieuws positief uit over de aanpassing van de wegcode. “We dringen daar al langer op aan. Het ziet ernaar uit dat [er] tegemoetgekomen werd aan onze verschillende vragen, zoals extra voordelen voor fietsers”, aldus de N-VA’er.

Genderneutrale verkeersborden

De voorziene aanpassing van de wegcode maakt ook een einde aan het plaatsen van verkeersborden waarop de figuren rokjes of petten dragen. Volgens Het Laatste Nieuws zullen alle figuren neutraal gestileerd worden.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/