De Franstalige regeringspartij MR eist dat oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) al zijn verkozen mandaten afgeeft. Indien De Decker hiermee niet instemt, wordt hij uit de partij van de Waalse liberalen gezet. Het ultimatum van MR-voorzitter Oliver Chastel komt er na de inverdenkingstelling van De Decker in verband met zijn betrokkenheid in het Kazachgate-dossier.

Voorlopig MR-lid De Decker is, ondanks tal van onthullingen rond corruptie in het Kazachgate-dossier, nog steeds lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en de Ukkelse gemeenteraad. Hij werd wel reeds ontheven uit alle interne functies bij de MR. Voorheen was hij ook burgemeester van Ukkel en ondervoorzitter van het Brusselse parlement, maar die mandaten stond hij af.

Ontslag uit partij of alles afstaan

Maar de kous is daarmee dus nog niet af, nu ook een strafrechtelijk zwaard van Damocles boven het hoofd van De Decker hangt. “Na [De Deckers] inverdenkingstelling en op basis van de deontologische code voor MR-mandatarissen, vraag ik aan Armand De Decker om al zijn verkozen mandaten af te staan”, zo tweet Chastel. “Indien dit niet gebeurt, zal hij onmiddelijk uit de MR gezet worden.”

De Standaard onthulde maandag dat minister van staat en oud-senaatsvoorzitter De Decker in verdenking werd gesteld door het gerecht in Bergen. Dit wegens “ongeoorloofde beïnvloeding” in het Kazachgate-schandaal. De uit de gratie gevallen MR-toppoliticus zou maar liefst 740.000 euro gekregen hebben van miljardair Patokh Chodiev en zijn zakenpartners om de beruchte afkoopwet te laten implementeren. Zo kon Chodiev met een minnelijke schikking vervolging vermijden.

Om het volledige dossier te lezen, klik hier.