De agent die de fatale kogel afvuurde op de bestelwagen van mensensmokkelaars maar daarbij de Iraaks-Koerdische peuter Mawda (2) raakte, reageert voor het eerst via zijn advocaat. De agent wou in feite op de linkervoorband van het busje schieten, maar door een bruuske ruk aan het stuur van zijn collega, miste hij, zo luidt het. Hierdoor werd Mawda dodelijk geraakt. Dat brengt onder meer VRT NWS.

De agent die verwikkeld was in de dodelijke afloop van de politieachtervolging met het mensensmokkelaarsbusje waar de Koerdische peuter Mawda in zat, getuigt voor het eerst via zijn advocaat Laurent Kennes. De agent had nooit de bedoeling om te doden, zo klinkt het.

Helse achtervolging loopt slecht af voor Mawda

Voor het eerst komt ook het verhaal van de betrokken politie-agent naar boven die de verdwaalde kogel afvuurde die Mawda het leven kostte. Hij en een collega kregen melding van een achtervolging van mensensmokkelaars in de richting van Frankrijk. Hun politievoertuig kon de bestelwagen snel inhalen en men droeg de bestuurder op om te stoppen.

De bestuurder van het busje was dit echter niet van plan en maakte met een ruk aan het stuur aanstalten om de agenten van de baan te rijden. Ondanks het tonen van de dienstwapens door de agenten, stopte de bestelwagen niet waarop de agent in kwestie besloot om te vuren op de linkervoorband. Door een onverwachte ontwijkbeweging van zijn collega werd echter gemist.

Agent blijft ter beschikking van justitie

Later, nadat de bestelwagen tot stilstand werd gebracht, bleek dat in plaats van de voorband, de 2-jarige peuter Mawda werd geraakt in het hoofd. “Het is pas toen dat mijn cliënt vernam dat een kind geraakt was en dat, buiten de bestuurder, meerdere vluchtelingen aan boord van het voertuig waren”, aldus Kennes. De bestelwagen was immers gesloten en men kon er niet inkijken.

Het zou de eerste maal zijn dat de agent in kwestie, in zijn 10 dienstjaren, zijn wapen gebruikte in het veld. Op geen enkel moment wou de agent met zijn wapen iemand doden of verwonden. Kennes laat verder weten dat zijn cliënt “ter beschikking [blijft] van justitie en […] zijn volledige medewerking [zal] verlenen aan het onderzoek”.

(Lees verder onder de tweet.)

De Mawda-affaire blijft de politiek bewegen. De peuter kwam eerder deze maand om tijdens een dodelijke politie-achtervolging met mensensmokkelaars. De politie en getuigen wezen al eerder op het roekeloos gedrag van de smokkelaars. Zo zou men Mawda aan de armen uit het autoraam hebben gehangen om de politie af te schrikken. De advocaten van het gezin wijzen echter met de vinger naar de politie. Het verdere verloop van de affaire en het onderzoek zorgt voor het opflakkeren van de smeulende meningsverschillen in de regering.

ADVERTENTIE