Volgens Dyab Abou Jahjah is N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever verantwoordelijk voor de dood van de 2-jarige Mawda, het meisje dat om het leven kwam na een wilde achtervolging van mensensmokkelaars en illegalen. Abou Jahjah stelt dat de kogel die Mawda raakte, toen ze uit het raam van een rijdende auto werd gehangen, onrechtstreeks door De Wever werd afgevuurd.

Nadat Abou Jahjah bij De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – op straat werd gezet na een nieuwe antisemitische tweet, besloot hij zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç richtte hij een ‘migrantenpartij’ op, maar niet veel later zette Abou Jahjah Ahmet Koç al uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen. Abou Jahjah borg zijn politieke dromen niet op, en zal dit najaar met zijn partij Be.One opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook als actief politicus laat Abou Jahjah het niet na om soms fors uit te halen naar andere politici of partijen. Zo noemde hij N-VA-voozitter Bart De Wever enkele weken geleden nog een “führer” en “zionistenknecht”. Naar aanleiding van het Koerdische meisje Mawda, dat overleed na een wilde achtervolging van mensensmokkelaars, haalde Abou Jahjah opnieuw uit naar De Wever en N-VA.

“Minder waard dan mijn schoenen”

De Wever stelde dat ook de ouders van het kind verantwoordelijkheid dragen bij het tragische ongeval. “Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.” De Wever kreeg vervolgens een storm van kritiek over zich heen, en ook Abou Jahjah haalde naar goede gewoonte uit naar De Wever. “Bart De Wever, ik heb een boodschap voor jou”, zo steekt Abou Jahjah van wal. “Jij bent diegene die om de 5 minuten springt om met de vinger te wijzen.”

Volgens Abou Jahjah is De Wever “de echte premier van dit land”, en is hij dan ook verantwoordelijk voor het beleid, “het haatdiscours” van de huidige regering, zo stelt Abou Jahjah. Jan Jambon met zijn dansende moslims en Theo Francken met zijn onmenselijke tweets en statements, jij bent hun baas. Zij zijn jouw marionetjes. En daarom ben jij verantwoordelijk, moreel en politiek, voor de dood van de kleine Mawda.”

Mawda kreeg een kogel door haar wang op het moment dat ze uit het raam van een rijdende bestelwagen werd gehangen. Volgens Abou Jahjah is De Wever verantwoordelijk voor die kogel. “Die kogel komt van een politieagent, die beïnvloed is door zijn overste, en die overste is beïnvloed door een politiek discours van een regering. En die regering wordt gegijzeld door uw extreemrechtse partij. Dat zijn dus jouw waarden en normen. Jouw waarden en normen zijn nog minder waard dan mijn schoenen.”

Hoeveel zijn "de waarden en normen" van Bart De Wever nog waard? Dyab Abou Jahjah vraagt het zich af in zijn boodschap aan de #NVA baas over de zaak #Mawda.

Publiée par Be.One sur vendredi 25 mai 2018