Volgens Dyab Abou Jahjah, oprichter van de politieke partij Be.One, is Turks president Recep Erdogan rechtvaardiger dan alle westerse leiders samen. Volgens hem “ontmaskert” het conflict tussen Israël en Palestina de westerse leiders. “Jullie zijn hypocriet. Westerse leiders, jullie zijn hypocriete leugenaars”, aldus Abou Jahjah.

Nadat Abou Jahjah bij De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – op straat werd gezet na een nieuwe antisemitische tweet, besloot hij zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç richtte hij een ‘migrantenpartij’ op, maar niet veel later zette Abou Jahjah Ahmet Koç al uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen. Abou Jahjah borg zijn politieke dromen niet op, en zal dit najaar met zijn partij Be.One opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

In het verleden toonde Abou Jahjah zich meermaals uitdrukkelijk tegenstander van Israël en vurig voorvechter voor Palestina. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers steevast “verzetshelden” en genoot hij militaire training bij Hezbollah, een militante beweging dat zich verzet tegen Israël. Abou Jahjah is dan ook niet te spreken over het feit dat de afgelopen dagen tientallen Palestijnse doden vielen bij protesten in de Gazastrook.

Jahjah: “Erdogan rechtvaardiger dan alle westerse leiders samen”

In een videoboodschap op Facebook haalt hij uit naar de gebeurtenissen en het gebrek aan lef van westerse leiders om deze te veroordelen. “Ik wil iets zeggen over Palestina”, zo steekt hij van wal. Ten eerste vindt hij Palestina “duidelijk”“Je hebt veel conflicten in de wereld waar alle partijen een beetje gelijk hebben. In Palestina is het 100% duidelijk wie slachtoffer en dader is, wie de bezetter is en wie bezet wordt, wie koloniseert en wie de gekoloniseerde is.”

Daarnaast vindt Abou Jahjah dat Palestina “ontmaskert”. “Palestina ontmaskert vooral de westerse leiders die zich voorstellen als verdedigers van de mensenrechten. Maar als puntje bij paaltje komt…”, aldus Abou Jahjah. Zo is het Westen volgens Abou Jahjah veel te mild voor Israël en stelt men dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor het conflict. “Dus mensen die vreedzaam betogen zijn verantwoordelijk voor het feit dat zij doodgeschoten worden. Dat is wat het Westen zegt.”

Daarom is Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije, volgens Abou Jahjah veel rechtvaardiger dan alle westerse leiders samen. “Maar als in Istanboel een paar mensen betogen en de politie traangas gebruikt, dan is Erdogan Hitler. Jullie zijn hypocriet. Westerse leiders, jullie zijn hypocriete leugenaars. Erdogan heeft veel meer gevoel voor rechtvaardigheid dan jullie allemaal bij elkaar. Hij is niet perfect, maar hij heeft meer rechtvaardigheid dan jullie allemaal bij elkaar.”