De extreemlinkse activist en politicus Dyab Abou Jahjah eist met zijn partij Be.One het invoeren van quota voor mensen met een migratieachtergrond in publieke diensten, zoals ministeries, gemeentes, OCMW’s, leger en politie, alsook in de gezondheidszorg en (semi-)overheidsbedrijven zoals de NMBS en B-Post”. Zo wil hij naar eigen zeggen racisme aanpakken.

Nadat Abou Jahjah bij De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – op straat werd gezet na een nieuwe antisemitische tweet, besloot hij zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Hij startte, samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç, een ‘migrantenpartij’ op. Dat project verliep echter niet van een leien dakje. Nog voor ze goed en wel van start waren gegaan, zette Abou Jahjah Ahmet Koç al uit de partij. “We gaan uiteen omwille van ideologische verschillen”, klonk het toen.

Quota voor allochtonen

Maar Jahjah borg zijn politieke dromen niet op, en zal dit najaar met zijn gloednieuwe politieke partij Be.One opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met Be.One wil Abou Jahjah strijden voor de rechten van allochtonen. Zo wil de partij ‘op een harde manier’ aan racismebestrijding doen, iets wat volgens Abou Jahjah nog massaal aanwezig is binnen onze samenleving. De andere politieke partijen doen daar volgens Abou Jahjah te weinig aan.

Om racisme en discriminatie aan te pakken, pleit Jahjah onder meer voor meer inspecties, maar nu ook voor vastgelegde quota voor allochtonen. “Daarom eist Be.One quota voor mensen met migratieachtergrond in publieke diensten, zoals ministeries, gemeentes, OCMW’s, leger en politie, alsook in de gezondheidszorg en (semi-)overheidsbedrijven zoals de NMBS en B-Post”, zo klinkt het op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij de voorstelling van zijn partij bleek ook dat Abou Jahjah en Be.One voorstander zijn van onverdoofd slachten. “Momenteel zijn we voorstander van onverdoofd slachten”, aldus Jahjah. “Dat debat moet in sereniteit gevoerd worden. Het mag geen stokpaardje van rechts en extreemrechts zijn om op de joden en de moslims te slaan en te zeggen dat zij het probleem zijn daarin. Als je wil praten over onverdoofd slachten, dan moet je het volledig debat openen over bijvoorbeeld foie gras en de jacht.”

Verzetshelden

Abou Jahjah is geen onbesproken figuur. Hij staat vooral gekend voor zijn controversiële uitspraken omtrent joden. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers op joden in Jeruzalem steevast “verzetshelden”. Onlangs zei hij nog dat “alle Joden in de zee gooien zoals wij dat in de Arabische wereld wilden doen in de jaren veertig, […] niet haalbaar [is]”. Volgens Abou Jahjah moet men Israël militair in de problemen brengen.

Onlangs kwam Abou Jahjah nog op voor rapper Boef, nadat die laatste vrouwen “kechs” (hoeren, red.) had genoemd. De omstreden activist stelde dat Boef slachtoffer werd van “structureel racisme”. Jahjah riep daarom de “witte meerderheid” op het matje.