Tommy Robinson, de voormalige kopman van de islamkritische actiegroep English Defence League (EDL) en oud-reporter bij de Canadese rechtse mediagroep The Rebel Media – is veroordeeld tot dertien maanden cel. De vermoedelijke reden? Het schenden van zijn probatievoorwaarden nadat hij eerder een veroordeling opliep voor het verstoren van een rechtbankzitting door te filmen op de buitentrappen van het gerechtsgebouw. Vermoedelijk, want in het VK is een persban opgelegd opdat niet zou bericht worden over het incident. Meerdere media haalden reeds hun berichtgeving over de zaak offline.

Gisteren werd de rechtse burgerjournalist Tommy Robinson opgepakt door de politie toen hij buiten de rechtbank, waar een proces over de zogenaamde Pakistaanse ‘grooming-bendes’ doorging, een videoreportage maakte. “Jongens, voelen jullie jezelf goed over wat jullie nu aan het doen zijn? Ik heb geen woord gezegd. Integendeel, iemand viel mij aan buiten de rechtbank. Anderen beledigden mijzelf en bedreigden mijn moeder en hier word ik gearresteerd omdat ik niets zei”, zo stelde hij gisteren tegenover de agenten die hem arresteerden wegens ‘verstoring van de openbare rust’.

Solidariteitsmars en Kamervragen

In het Verenigd Koninkrijk zijn personen of kranten die een “substantiële bedreiging” vormen voor het verloop van een rechtszaak strafbaar. Op basis van deze bepaling – ook gekend als ‘contempt of court’ of minachting van de rechtbank – werd Robinson vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van dertien maanden. Zo zou hij een vorige rechtszaak over een groepsverkrachting hebben verstoord door te filmen. Vermoedelijk moet hij deze straf nu effectief ondergaan omwille van de videoreportage die hij gisteren buiten de rechtbank probeerde te maken.

Robinson zou dus niet veroordeeld zijn omwille van de reden die de agenten tijdens de arrestatie meegaven – verstoren van de openbare rust – maar omwille van een eerdere overtreding. ‘Vermoedelijk’, want het is bijzonder moeilijk om informatie te verkrijgen over het verdere verloop van de arrestatie van Tommy Robinson. Dit omwille van een ‘gag order’ of een persban opgelegd door de rechtbank die de rechtsgang moet beschermen. Journalisten die dit verbod naast zich neerleggen, riskeren gevangenisstraf. Omwille van deze reden verwijderden meerdere kranten zoals The Mirror hun berichtgeving over Robinsons aanhouding.

(Lees verder onder de tweet/afbeelding.)

In de Britse hoofdstad Londen werd er vandaag fel geprotesteerd tegen het vastzetten van de rechtse journalist. Zo scandeerden in Downing Street naar schatting enkele duizenden betogers “free Tommy”. De zaak wekt tevens buiten het Verenigd Koninkrijk beroering op. Zo kondigde de Nederlandse Geert Wilders, de leider van de rechts-nationalistische PVV, op Twitter al parlementaire vragen aan voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen proefstuk voor VK

Het VK is niet aan haar proefstuk toe wat betreft het (tijdelijk) opsluiten van rechtse journalisten, opiniemakers en actievoerders. In maart werd de Canadese ‘Alt Right-prinses’ Lauren Southern nog aangehouden aan Britse grens wegens “het verspreiden van racistisch materiaal”.

Hiervoor werd ook ook de Martin Sellner, de Oostenrijkse voorzitter van de rechtsnationalistische groupering Génération Identitaire, verhinderd om het VK te betreden. Hij was samen met zijn vriendin, de sci-fi-schrijfster Brittany Pettibone, uitgenodigd om te spreken bij ‘Speakers’ Corner’, een plek in Londen waar sinds de 19de eeuw publieke debatten en spreekbeurten worden georganiseerd.

(Lees verder onder de tweet/afbeeldingen.)

Enkele weken geleden werd journalist-activist Robinson ook permanent geblokkeerd van Twitter. Aanleiding hiervoor zou een tweet geweest zijn waarin Robinson Koranverzen vermeldde die oproepen tot geweld. De gecensureerde activist sprak over “blasfemiewetten via de achterdeur”. Op Facebook werd dan weer de pagina van de rechtsnationalistische groep ‘Britain First’ permanent verwijderd.