De feministe Soraya Post, Zweeds Europarlementslid voor de partij ‘Feministiskt initiativ’, wil partijen verbieden die kritiek leveren op migratie. De oproep komt er nadat uit de bekende ‘Zweden-Democraten’ er zich een nieuwe Zweedse rechtse partij, ‘Alternatief voor Zweden’, heeft gevormd.

Post zegt dat “het een groot gevaar is voor de democratie en de zogenoemde mensenrechten om partijen zoals de Zweden-Democraten te normaliseren. [De partij] heeft een homofoob, nationalistisch en xenofoob beleid en hierin is geen verandering gekomen. Hun beleid is nog steeds niet inclusief, het sluit nog steeds minderheden uit.”

“En dat het ‘Alternatief voor Zweden’ zich heeft gevormd, maakt de Zweden-Democraten niet minder xenofoob en racistisch. […] Zweden moet organisaties verbannen die racisme promoten”, zo waarschuwt Post. Zo niet “zal [dit] eindigen met genocide […].” Verder haalt de radicale politica aan dat ze “als feministe en mensenrechtenactiviste […] niet [kan] accepteren dat raciale en xenofobe haat gepropagandeerd worden in onze samenleving. Ik wil een samenleving die alle mensen accepteert, waar ieders mensenrechten beschermd en gesterkt zijn.”

De Zweden-Democraten zijn echter wel de populairste partij voor kiezers tussen 18 en 34 jaar oud. Dit bleek uit een opiniepeiling die gepubliceerd werd in maart. De feministische kritiek op het bespreken van het Zweedse immigratiebeleid is opmerkelijk. Het voorstel tot censuur volgt immers een verkrachtingsgolf op in het Noordse land. Eerder werd het grote aandeel van migranten in deze toename van het aantal verkrachtingen bekend.