Afgelopen nacht vonden er voor de vierde nacht op rij zware rellen plaats in de multiculturele probleemwijk Mirail in het Zuid-Franse Toulouse. Relschoppers gingen de confrontatie aan met de politie en staken tientallen vuilniscontainers en wagens in brand. Aanleidingen zouden de dood van een gedetineerde in de gevangenis en een identiteitscontrole van een vrouw in nikab – een islamitische gezichtssluier – zijn geweest.

De afgelopen week is het herhaaldelijk tot zware rellen gekomen in het Zuid-Franse Toulouse. De feiten doen zich voornamelijk voor in de probleemwijk Mirail, gisteren waren daar voor de vierde nacht op rij rellen. Daarbij gingen de relschoppers ook de confrontatie aan met de ordediensten. Tientallen voertuigen en vuilcontainers gingen intussen in vlammen op. Er werden ook tientallen arrestaties verricht.

Identiteitscontrole vrouw in nikab

Twee gebeurtenissen zouden de aanleiding hebben gevormd voor de rellen. Allereerst was er de dood van een gedetineerde in de gevangenis van Seysses, nabij Toulouse. Een autopsie wees intussen uit dat de man zelfmoord had gepleegd, maar volgens de relschoppers is de politie verantwoordelijk.

Daarnaast was er ook een identiteitscontrole van een vrouw in nikab. Op de video is te zien hoe de politie de vrouw op de grond houdt terwijl er geroep vanuit de achtergrond weerklinkt. Er is te zien hoe de politie traangas gebruikt om woedende omstaanders weg te jagen. Het filmpje werd gedeeld op enkele sociale mediapagina’s die populair zijn bij de Franse moslimjeugd.

Probleemwijk

De vrouw in kwestie werd sindsdien verschillende delicten ten laste gelegd, waaronder minachting voor de politie, gewelddadige weerstand tegen arrestatie en het dragen van een kledingstuk dat identificatie onmogelijk maakt. Het dragen van een nikab is in Frankrijk, net als in België, bij wet verboden.

Mirail staat bekend als een ‘prioritaire wijk’ bij de Franse politie, een probleemwijk dus. Het gebied wordt geplaagd door drugs en een hoog misdaadcijfer. Ook zou de wijk een broeihaard zijn voor de radicale islam en een thuisbasis hebben gevormd van verschillende jihadisten.