Naar aanleiding van de aanstaande topontmoeting tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders, zet Zuid-Korea zijn propagandaluidsprekers aan de grens met zijn noorderbuur stop. 

Noord- en Zuid-Korea bevinden zich in de laatste stadia van voorbereidingen voor een topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In. De ontmoeting zou vrijdag in Panmunjom op de grens tussen beide Korea’s plaatsvinden.

https://twitter.com/Breaking911/status/988206283563175937

Propagandaluidsprekers stopgezet

In dat licht zette Zuid-Korea zijn propaganda-uitzendingen aan de grens met Noord-Korea om middernacht stop. Er werd niet gespecificeerd of deze na top van vrijdag hervat zouden worden. “We hopen dat deze beslissing beide Korea’s ertoe zal brengen om wederzijdse kritiek en propaganda tegen elkaar te stoppen en ook bij te dragen aan het creëren van vrede en een nieuw begin”, luidde het in een verklaring van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Het is de eerste keer in twee jaar tijd dat de uitzendingen gestopt worden. In die uitzendingen wordt een mengeling van nieuws, Zuid-Koreaanse popmuziek en kritiek op de Noord-Koreaanse regering verspreid. Ook Noord-Korea heeft zulke propagandaluidsprekers nabij de grens, het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie kon wel niet bevestigen of het Noorden ook met zijn uitzendingen was gestopt.

Noorden stopt met kernprogramma

Naar aanleiding van de top kondigde Noord-Korea aan dat het zijn kernproeven en rakettesten zou staken. In de plaats daarvan zou het zijn nucleaire testterrein slopen om economische groei en vrede na te streven.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In reageerde alvast  positief op dat nieuws. “Het besluit van Noord-Korea om zijn kernprogramma te bevriezen is een belangrijk besluit voor de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”, aldus Moon. “Het is een groen licht dat de kansen op positieve resultaten op de toppen van het Noorden met Zuid-Korea en de Verenigde Staten verhoogt. Als Noord-Korea de weg van volledige kernwapenvrijstelling inslaat, kan een voorspoedige toekomst voor Noord-Korea worden gegarandeerd.”