In de Zuid-Mexicaanse staat Guerrero zijn zestien mensen, waaronder zes politieagenten, omgekomen bij confrontaties tussen de politie en een criminele bende.

De eerste schietpartij vond plaats toen een konvooi van de staatspolitie onder vuur kwam te liggen in Coacuyul. Tijdens dat half uur durende vuurgevecht geraakte een politieagent gewond. Tien schutters werden gedood. In wat waarschijnlijk een vergelding voor dat eerste vuurgevecht was, lokte de bende later een konvooi van de staatspolitie ongeveer 30 kilometer ten noorden van Zihuatanejo in een hinderlaag. Daarbij kwamen zes politiemannen om het leven.

Families bedreigd door geweld

De agenten waren net op de terugweg van een bezoek aan negen families in Las Mesillas. De families worden bedreigd door het drugsgeweld dat het gebied teistert. De politie kreeg de opdracht om periodiek poolshoogte te nemen bij de families. Volgens politiewoordvoerder Roberto Álvarez Heredia “oefenen de criminele bendes druk uit op de families, ontvoeren hen en proberen hen onder dwang te rekruteren”.

De staat Guerrero heeft het op twee na hoogste moordcijfer in Mexico, 64 moorden per 100.000 inwoners. Ook is de staat uitgegroeid tot een van de belangrijkste opiumkwekerijen in Mexico. Een groot aantal bendes vecht er voor de controle over de drugs- en afpersingshandel.