Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is het zat. Airbnb, dat is een app die toeristen toelaat om in een privé-woning te overnachten, weigert om gegevens van verhuurders door te spelen aan het ministerie van Weyts. Maar de N-VA-minister eist dit om controles te kunnen uitvoeren. De minister dreigt nu met maatregelen.

Er hangt Airbnb, een soort van Uber maar dan voor de hotelsector, wat boven het hoofd. Tenminste als het van Weyts afhangt. Huurders of eigenaars van een huis of appartement kunnen via Airbnb toeristen bereiken en een kamer of hun hele woonst verhuren. De wet vereist echter dat er een brandveiligheidsattest, een nooduitgangplan, brandinstructies in vier talen én een verzekering rond burgerlijke aansprakelijkheid aanwezig zijn. Maar Toerisme Vlaanderen kan dit alles niet nagaan, want het bedrijf deelt hun gegevens niet met de overheid. En daar is Ben Weyts, samen met HorecaVlaanderen, boos om.

“Geldig juridisch verzoek”

Weyts drong al eerder aan bij de digitale reus om een gebruikerslijst te verkrijgen. Tevergeefs. “We staan op een kruispunt”, vertelt Weyts verder in Het Nieuwsblad. “Ofwel kantelt Airbnb volledig naar de witte zone, ofwel naar de zwarte. Ik ga de druk verhogen en alle juridische inspanningen leveren om te zorgen dat ze de Vlaamse regels volgen.”

Airbnb schermt echter dat zoiets – het delen van persoonsgegevens – enkel kan “naar aanleiding van een geldig juridisch verzoek”, zo luidde het gisteren in de Franstalige krant La Capitale“Als ze blijven weigeren, kunnen we administratieve boetes opleggen tot 25.000 euro, maar we kunnen ook nog veel verder gaan”, zegt Weyts. “Ik hoop dat Airbnb beseft dat er veel op het spel staat.”

Nochtans gaat het om een klein aantal controles, zo geeft Weyts zelf toe. “Sinds vorig jaar gaan controleurs alleen langs als er een klacht is, of bij ‘twijfel’. In totaal zijn al zo’n twintig controles uitgevoerd.” Dat is zeer weinig, gezien het totale aantal Vlamingen (6.000) die hun woonst of een deel ervan verhuren via Airbnb. Gemiddeld verdient zo iemand 2.800 euro per jaar met de activiteit.