“De drugsproblemen qua cocaïnehandel hebben zich de laatste jaren verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Daardoor heeft Nederland een erfschuld ten opzichte van de rest van Europa.” Dat zei Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever over de ‘Mocro-oorlog’ op het Nederlandse NOS-programma Nieuwsuur. De zogenaamde Mocro-oorlog vloeit voort uit de georganiseerde misdaad rond cocaïne die Amsterdam en Antwerpen plaagt. Deze wordt gedomineerd door Marokkaanse bendes, in Nederland betiteld als de ‘Mocromaffia’.

Het cocaïne-probleem in Antwerpen is groot. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels zoals de Turtles en de Mixers domineren deze lucratieve en clandestiene handel. Het geweld dat hiermee gepaard gaat, komt overgewaaid uit Nederland en daarom wijst De Wever nu Nederland met de vinger.

“Gedoogbeleid is verantwoordelijk”

“Door het Nederlandse gedoogbeleid is de georganiseerde misdaad in Nederland heel diep ingenesteld geraakt”, zo vertelt De Wever verder. “En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen”. De helft van alle cocaïne die in Europa wordt in beslag genomen vond zijn weg via de Antwerpse haven.

De Wever merkt dat de invoer van cocaïne verplaatst is van Rotterdam naar Antwerpen. “Vijf jaar geleden was het nog vijfduizend kilo, vorig jaar veertigduizend kilo”, aldus De Wever. “En onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd. De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd.”

Drugsoorlog

De Antwerpse drughandel wordt gedomineerd door enkele Marokkaanse clans. “Door hun familiebanden met het Nederlandse criminele milieu, werden ze gevraagd om in de haven van Antwerpen klusjes te doen”, vertelt VRT-journalist Stef Meerbergen“De Antwerpenaren deden het meest risicovolle werk: de drugs uit containers halen. Maar intussen werken velen vooral voor zichzelf.” 

En met de witte poederdrug is er veel geld te verdienen. Daarom is de aanlokkingskracht van de handel bij allochtone jongeren, vooral van Marokkaanse afkomst, bijzonder groot. Marokkaanse jongetjes worden al op jonge leeftijd geronseld en ingezet in de drugswereld. Een recente VRT-reportage maakte duidelijk dat drugskoeriers van amper 11 jaar tot 10.000 euro per maand kunnen verdienen met het illegale snuifgoed.

Maar met de luctratieve handel, komt ook excessief geweld. In Nederland begon de ‘Mocro-oorlog’ in 2012 in Amsterdam, toen een criminele bende met voornamelijk Marokkaanse en Antilliaanse mannen uit elkaar viel. De groep kreeg ruzie om 200 kilo coke die verdween uit de haven van Antwerpen. Niet veel later volgde de eerste liquidatie voor de ingang van het Antwerpse Crowne Plaza Hotel. Dergelijke schietpartijen zijn intussen schering en inslag geworden in en rond Antwerpen.

Om de drugshandel en de ‘mocro-maffia’ een halt toe te roepen is recentelijk het ‘Maffia-team’ het leven ingeroepen. Deze ‘taskforce’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de allochtone drugbendes. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’ van Justitieminister Koen Geens (CD&V) en Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).