De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn begonnen met hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen. De oefeningen werden dit jaar een maand uitgesteld door de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Daarnaast werden ze ook uitgesteld om een gunstige situatie te creëren om de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea te starten. Dat schrijft Reuters.

Aan de ‘Foal Eagleoefeningen nemen zowel grondtroepen als de luchtmacht, marine en speciale eenheden van beide landen deel. De oefening zal een volledige maand duren. Vanaf midden april zal de twee weken durende computergesimuleerde ‘Key Resolve’oefening gehouden worden.

Een woordvoerder van het Pentagon zei in maart dat er ongeveer 23.700 Amerikaanse en 300.000 Zuid-Koreaanse soldaten aan de manoeuvres zullen deelnemen. Militaire kopstukken in Seoul zeggen dat de oefeningen niet groter zullen zijn dan die van de afgelopen jaren.

Noord-Koreaanse stilte

Noord-Korea laat normaal ieder jaar wel van zich horen tijdens de oefeningen en beschuldigt beide landen ervan dat ze een invasie van het noorden voorbereiden. Dit jaar blijft het regime in Pyongyang vooralsnog stil. Volgens het hoofd van het Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsbureau, Chung Eui-Yong, vertelde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un aan een bezoekende Zuid-Koreaanse delegatie dat hij de situatie omtrent de oefeningen begrijpt.

De gezamenlijke oefeningen gaan vooraf aan de ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea op 27 april. Kim Jong-Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In zullen hoogstwaarschijnlijk de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland bespreken. Ze zullen ook praten over de verbetering van de relaties tussen beide landen.