Vlaams belang is in Antwerpen gestart met een opmerkelijke campagne. De partij gebruikt beelden van Vlamingen die door immigranten mishandeld zijn. Lijsttrekker Filip Dewinter hoopt zo stemmen te kunnen terugwinnen van N-VA. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Er zijn drie varianten op het campagnebeeld. Zo is er een blanke vrouw die er zwaar mishandeld uitziet, een mishandelde oudere man en een jonge vrouw die verkracht en geslagen is. De mensen op de foto zijn weliswaar acteurs die geschminkt zijn. Dewinter zegt: “Echte slachtoffers van dit soort van geweld op een affiche zetten, is niet evident. Omwille van privacy en omdat veel mensen dat liever niet doen.” Naast de foto staat de slogan: “Bescherm onze mensen. Crimigranten buiten!”

Vlaams Belang gebruikt deze beelden niet in elke gemeente. Volgens Dewinter trekt de partij in andere gemeenten op een andere manier naar de kiezer omdat ze niet geconfronteerd worden met de problemen van grote steden zoals Antwerpen. Hij vervolgt: “De campagne is er in overleg met het nationale partijbestuur gekomen en is uiteraard toegespitst op de situatie van Antwerpen. In pakweg Poelkapelle gaan we op een andere manier naar de kiezer.” 

Dewinter noemt de campagne “assertief” en laat het in het midden of Vlaams Belang op deze manier terugkeert naar de meest radicale tijden van het toenmalige Vlaams Blok. De partij hoopt hiermee kiezers van N-VA af te snoepen. “N-VA is aan de macht in Antwerpen en beweert dat ze de illegaliteit en instroom van illegalen en asielzoekers aanpakt. Maar dat is niet de realiteit. Onder haar bewind, op alle niveaus, is de instroom niet gestopt”, legt Dewinter uit.

Kiezers terugwinnen

Vlaams Belang kreunt al geruime tijd onder het feit dat veel van haar kiezers overgestapt zijn naar N-VA. Carl Devos, politicoloog aan de Universiteit Gent, verklaart: “Het Vlaams Belang heeft weinig andere keuze dan deze toer op te gaan. N-VA heeft een groot deel van haar electoraat afgenomen. De partij van Dewinter zit in Antwerpen nu geprangd tussen N-VA en de linkerzijde.” Op sociaal-economisch vlak is de partij eerder links te noemen maar Devos denkt niet dat ze hiermee de verkiezingen zullen winnen: “Door op te komen voor de sociale belangen van de arbeiders gaat ze de verkiezingen niet winnen. Dat doet ze nog altijd met een hard standpunt over immigratie.”

“Het probleem van Vlaams Belang is dat de partij moeite heeft om de mensen die vroeger voor haar stemden, terug te winnen. Ik sluit niet uit dat ze hiermee een groep teleurgestelde burgers die in 2012 overliepen naar N-VA, gaan terughalen. Maar veel meer dan dat zal het niet worden”, besluit Devos.

ADVERTENTIE